Untuk Pengguna Bawah 18 Tahun, TikTok Had Masa 60 Minit

TikTok memaklumkan setiap akaun pengguna bawah 18 tahun akan mempunyai had masa skrin selama 60 minit dalam beberapa minggu akan datang.

Perubahan itu dibuat kerana kebimbangan kerajaan mengenai keselamatan penggunaan aplikasi berkenaan.

Sumber: Mykmu.net

Ia juga berikutan kesukaran ibu bapa untuk mengehadkan masa anak mereka untuk menonton perkongsian video di aplikasi dari China itu.

Ketua Amanah dan Keselamatan TikTok, Cormac Keenan menerusi perkongsian di blog memberitahu apabila had satu jam dicapai, kanak-kanak di bawah umur akan diminta memasukkan kod laluan untuk membuat keputusan aktif untuk terus menonton.

Bagi akaun pengguna berumur di bawah 13 tahun, ibu bapa atau penjaga perlu menetapkan atau memasukkan kod laluan sedia ada untuk membenarkan 30 minit masa tontonan tambahan sebaik sahaja had satu jam awal dicapai.

Sumber: Gsmarena

TikTok menetapkan tempoh satu jam selepas berunding dengan penyelidik akademik dan pakar dari Makmal Kesejahteraan Digital di Hospital Kanak-kanak Boston, Amerika Syarikat (AS).

Eksekutif media sosial, termasuk daripada TikTok dipanggil di hadapan Kongres AS untuk menjelaskan cara mereka menghalang bahaya bagi pengguna muda.

Sumber: TechCrunch

Beberapa ciri keselamatan TikTok sedia ada untuk akaun remaja termasuk menetapkan akaun kepada peribadi untuk yang berumur 13 hingga 15 tahun dan menyediakan pemesejan terus hanya kepada pengguna berumur 16 tahun atau ke atas.

Untuk membaca artikel berkaitan, ada boleh klik pautan di bawah:

Sumber:

Artikel Lain Untuk Di Baca