Untuk Hilangkan Rasa Takut, Penduduk Kampung Di Jawa Timur Ini Cat Kubur Warna-Warni

Bagi sesiapa yang pernah ke Indonesia pasti mengetahui perkampungan pelancongan di daerah Malang di mana kesemua rumah kediaman penduduk di cat berwarna warni. Ia merupakan destinasi pelancongan wajib untuk sesiapa yang berkunjung ke sana lebih-lebih lagi yang suka menangkap gambar.

Lain pula halnya di sebuah perkampungan Jawa Timur di mana batu nisan dan makam di cat dengan pelbagai warna oleh penduduk tempatan. Menurut laporan, penduduk kampung mengambil bahagian dalam pertandingan membersihkan kubur yang dianjurkan oleh Jabatan Pemukiman di sana dan berjaya dinobatkan sebagai juara.

“Kami bersama-sama mengecat tanah perkuburan ini untuk menghilangkan rasa takut di samping mengikuti pertandingan. Keputusan untuk memberi warna pada tapak perkuburan ini merupakan salah satu inisiatif untuk menghias makam,” kata penjaga kubur, Gunawan.

Sumber: Kompas Com

Menurut Gunawan, sebanyak 50 liter cat digunakan untuk memberi warna pada makam dan batu nisan di tapak perkuburan tersebut. Penduduk kampung memakan masa satu bulan mengecat keseluruhan perkuburan.

Setiap batu nisan dan makam diberikan pelbagai warna dari hijau, merah sehinggalah warna ungu.

Sebelum memulakan projek ini, penduduk kampung telah meminta izin daripada waris.

Bukan hanya batu nisan malah dinding dan jalan untuk ke tapak perkuburan itu juga di cat dengan warna warni.

Selain mengecat batu nisan, penduduk kampung juga menanam bunga di sekitar makam.

Melihat perubahan pada tapak perkuburan itu, ramai penduduk setempat teruja dan mula mengunjungi dan mengambil gambar. Malah dengan adanya lampu yang dipasang, tapak perkuburan ini masih dilawat dan penduduk tidak takut untuk bergambar pada waktu malam.

Untuk baca lebih banyak artikel lain yang berkaitan, anda boleh klik pada pautan di bawah:

Sumber:

Artikel Lain Untuk Di Baca