Tidak Boleh Terima Ahli Keluarga Maut Akibat COVID-19, Keluarga Ini Bertindak Serang Pegawai Hospital

Sebuah keluarga bertindak menyerang pegawai hospital di Mexico City selepas mereka dihalang oleh pihak hospital untuk melihat ahli keluarga yang meninggal dunia akibat COVID-19.

Kejadian pukul memukul ini telah dirakam oleh salah seorang pekerja Hospital Besar San Pedro Xalpa Zone 48.

Insiden berlaku selepas lelaki tersebut yang namanya tidak didedahkan, meninggal dunia akibat wabak COVID-19. Dia dimasukkan ke hospital sejak Isnin lalu.

Salah seorang ahli keluarga yang terkejut dengan berita kematian tersebut telah menjerit kepada pihak hospital agar membenarkan mereka untuk melihat si mati.

Daniel Zamorano, salah seorang pegawai perubatan dan mangsa serangan ahli keluarga tersebut telah memuat naik video itu di laman Facebook sambil mengkritik kejadian yang menimpa beliau dan pegawai perubatan yang lain.

“Keluarga, kawan dan jiran sentiasa berasa sukar untuk menerima berita kematian. Hari ini empat lelaki dan dua wanita memukul saya kerana saudara mereka meninggal dunia akibat COVID-19,” kata Zamorano.

“Mereka tidak melihatnya sejak hari Isnin dan atas sebab yang sama si mati perlu ikut protokol yang telah ditetapkan.

Dia tidak boleh dibebaskan dan perlu dikebumikan. Dia tidak seperti orang lain yang mati. Kamu tidak akan melihatnya lagi, dia mati di dalam hospital,” tambah Zamorano.

Zamorano menyatakan kekecewaannya dengan rakan senegaranya yang mengambil mudah dengan wabak COVID-19 selepas lebih 119,000 orang telah direkodkan mati, manakala 1,900,000 dijangkiti di seluruh dunia.

Tidak lama selepas itu, Zamorano meminta maaf di atas video dan kenyataan yang dikeluarkan oleh beliau. Dia turut memberitahu orang ramai bahawa insiden tersebut adalah contoh bagaimana wabak ini telah memberi tekanan kepada semua orang.

Mexico telah mencatatkan 296 kematian, manakala 4,661 kes yang dijangkiti wabak COVID-19.

Untuk baca lebih banyak artikel berkenaan kematian disebabkan COVID-19, sila klik pada pautan di bawah:

Sumber:

Artikel Lain Untuk Di Baca