Tiada Siapa Suka Jadi Pemain Simpanan, Kata Bruno Fernandes

“Adakah anda fikir Cristiano gembira? Jika pengurus dalam perlawanan seterusnya meletakkan saya di bangku simpanan, saya juga akan marah,” ujar Bruno Fernandes.

Bruno Fernandes mempertahankan Cristiano Ronaldo selepas bekas rakan sepasukannya di Manchester United digugurkan oleh Portugal sewaktu pertembungan Piala Dunia menentang Switzerland.

Mengikut kontroversi dalam perlawanan, sebelum pasukan Portugal menentang Korea Selatan, Ronaldo diketepikan daripada kesebelasan utama Portugal. Dia kelihatan menghina Santos selepas digantikan.

Santos benar-benar tidak suka dengan kelakuan tersebut tetapi dia menegaskan perkara itu telah ‘diselesaikan’ sebelum menamakan Ronaldo antara pemain gantian menentang Switzerland pada pusingan 16 Piala Dunia.

Sumber: Astro awani

Di stadium Lusail, Goncalo Ramos- pemain yang dipilih untuk menggantikan Ronaldo telah menjaringkan hatrik dalam persembahan yang menakjubkan itu, manakala kapten Portugal gagal menjaringkan gol sebagai pemain gantian pada separuh masa kedua sedangkan dia melihat usahanya wajar ditolak kerana ofsaid.

Sumber: Astro awani

Mereka bertanya mengenai reaksi Ronaldo berikutan keputusan Santos, “Ia sama seperti orang lain. Adakah anda fikir sesiapa suka berada di bangku simpanan?” ujar Fernandes.

“Jose Sa — dia tidak bermain satu minit, dia tahu bahawa dia adalah penjaga gol ketiga, tetapi dia tidak gembira berada di bangku simpanan.

Namun begitu, Fernandes menolak idea bahawa Portugal telah menang kerana Ronaldo diketepikan daripada pasukan.

“Kami memenangi dua perlawanan pertama dengan Cristiano dalam kesebelasan utama,” kata pemain tengah itu.

“Jika Cristiano bermain, dia boleh menjaringkan tiga gol dan tiada siapa yang akan bercakap tentang Cristiano di bangku simpanan.

“Cristiano menjalankan tugasnya, dia melakukan bahagiannya, dan dia gembira dengan keputusan itu, kerana matlamat untuk semua orang adalah untuk mara sejauh mungkin.

“Saya tidak fikir orang harus bercakap tentang situasi dengan Cristiano dan mengapa dia bermain, mengapa dia tidak bermain.

Sumber: Astro awani

“Apabila Cristiano bermain dan pasukan menang, tiada siapa yang bercakap tentang itu. Apabila Cristiano bermain dan pasukan itu kalah, semua orang meletakkan kesalahan kepadanya.”

Meskipun, Portugal menjaringkan gol pada separuh masa kedua, orang ramai di Lusail melaungkan nama Ronaldo dan mengejek ketika mereka menunggu kemasukkannya.

Fernandes mengeluarkan kenyataan berbunyi “Cristiano adalah pemain paling terkenal di dunia, sepanjang masa. Tiada siapa yang lebih terkenal daripada Christiano dalam sukan. Bukan dalam bola sepak sahaja tetapi dalam sukan secara global.

“Adalah perkara biasa bahawa orang datang untuk melihat Cristiano. Saya tidak nampak apa-apa kejutan dalam hal itu. Saya tidak tahu mengapa ada yang terkejut dengan itu.”

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, anda boleh klik pada pautan di bawah:

Sumber:

Artikel Lain Untuk Di Baca