Tanah Perkuburan Sebagai Tempat Melepak Dijadikan Norma Popular Di Denmark

Copenhagen, ibu negara Denmark yang terkenal dengan keunikan makanan dan kecantikan serta keindahan kawasannya ini sentiasa menjadi tempat percutian idaman ramai. 

Dibangunkan dengan struktur bangunan yang unik dan dikelilingi taman tasik, tempat ini sememangnya menarik tumpuan masyarakat tempatan sebagai kawasan rekreasi atau istirahat harian.

Namun begitu, terdapat satu kawasan terkenal yang dinamakan Assistens Cemetery, sebuah tapak perkuburan yang terletak spesifiknya di Nørrebro. Anda mungkin tertanya-tanya apa signifikan tanah perkuburan ini terhadap warga negara Denmark sehingga ia menjadi pilihan umum sebagai tempat melepak di masa lapang.

sumber: The Culture Trip

Salah satu sebab utamanya adalah pemandangan yang terlalu indah buat mata pengunjung yang melihatnya. Assistens Cemetery ini disebut sebagai ‘one of the most beautiful graveyards in Europe’. Pada detik anda melangkah masuk melalui pintu besinya, tanah perkuburan ini terlindung dari bunyian sibuk di kota, dan dikelilingi tumbuhan serta bunga yang berwarna-warni. 

sumber: Visitcopenhagen

Tanah ini pada asalnya dibina pada tahun 1760 sebagai tempat pengebumian bagi orang miskin. Namun, golongan aristokrat dan bangsawan mula memilih tempat ini untuk dikebumikan apabila Johan Samuel Augustin, seorang ahli Royal Danish Academy of Sciences and First Secretary of the War Chancellery, berhajat untuk bersemadi di Assistens Cemetery ini pada tahun 1785.

Di situlah bermulanya sejarah tanah perkuburan berukuran 25 hektar ini sebagai lambang kebudayaan unik dan terkenal bagi negara Denmark yang masih kekal sehingga kini.

Artikel menarik lain untuk dibaca:

Sumber: The Culture Trip

Artikel Lain Untuk Di Baca