Tahniah! Tun Dr. Mahathir Mohammad Antara 50 Tokoh Berpengaruh Di Dunia

Dalam keluaran majalah Fortune yang terbaru, Tun Dr. Mahathir Mohammad tersenarai dalam 50 Tokoh Berpengaruh Di Dunia 2019.

Beliau berjaya menduduki tangga ke-47 di mana ia menunjukkan beliau setanding dengan tokoh-tokoh lain. Bagi kedudukan pertama, ia disandang oleh pengasas Microsoft, Bill Gates bersama isterinya Melinda.

Seterusnya, kedudukan kedua dimiliki oleh Perdana Menteri New Zealand, Jacinda Adern yang berjaya menangani isu serangan masjid di Christchurch pada bulan Mac yang lalu. Beliau juga mula menguatkuasakan larangan dalam pengunaan senjata api berikutan isu serangan tersebut.

Sumber: aliran.com

Mengikut laporan majalah Fortune, beliau melakar sejarah apabila kembali menerajui kepimpinan Malaysia kali kedua pada umur 93 tahun. Sepanjang tempoh kepimpinan beliau selama 22 tahun, terdapat banyak kemajuan yang dilakukan seperti Putrajaya, Lapangan Terbang Kuala Lumpur (KLIA) dan Menara Berkembar Petronas.

Dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) yang lepas, Malaysia dikejutkan dengan berita kemenangan Pakatan Harapan (PH) yang dibawah kepimpinan beliau sendiri menumpaskan Barisan Nasional (BN).

Hebat betul Tun Dr Mahathir Mohammad walaupun beliau sudah menjangkau 93 tahun tetapi masih lagi bertenaga untuk menguruskan negara.

Artikel Lain Untuk Di Baca