Tabiat Suka Selfie Merupakan Salah Satu Gangguan Personaliti Narsisistik

Seringkali kita mendengar tentang seseorang yang narsisistik atau
memuja diri sendiri. Tapi tahukah anda ia merupakan salah satu penyakit gangguan mental dan perlu rujukan pakar?

Sudah tentulah orang yang memuja diri sendiri ini tidak tahu yang dia mempunyai masalah. “Narcissistic Personality Disorder”(NPD) atau “Gangguan Personaliti Narsisistik.”

NPD adalah suatu keadaan di mana orang yang mempunyai perasaan yang berlebihan dengan kepentingan diri, keasyikan melampau dengan diri mereka sendiri dan kekurangan perasaan empati untuk orang lain.

Mereka yang mengalami gangguan personaliti percaya bahawa mereka lebih baik daripada orang lain dan memberi perhatian sedikit pada perasaan orang lain. Tetapi di sebalik topeng yang mereka pakai itu, sebenarnya mereka mudah rasa rendah diri dan sensitif apabila menerima kritikan.

Simptom NPD

– Percaya bahawa diri lebih baik daripada yang lain.

– Mengimpikan tentang kuasa, tentang kejayaan dan daya tarikan.

– Membesar-besarkan pencapaian atau bakat diri.

– Menjangkakan pujian berterusan dan kekaguman.

– Percaya bahawa mereka seorang yang istimewa.

– Kegagalan untuk mengenali emosi dan perasaan orang lain.

– Mengharapkan orang lain untuk sentiasa bersetuju dengan idea-idea dan rancangan mereka.

– Lakukan penghinaan terhadap orang lain.

– Sentiasa mahu orang lain mendengar apa yang mereka cakap atau nyatakan tapi tidak memberi perhatian terhadap apa yang diperkatakan orang lain.

– Mempercayai bahawa orang lain cemburu terhadapnya.

– Masalah menjaga hubungan yang sihat.

Jika anda mempunyai gangguan personaliti narsisistik, anda akan berasa anda seorang sahaja yang betul dan anda sentiasa mahu menjaga imej dan kesempurnaan diri.

Mengikut definisi, gangguan personaliti narsisistik menyebabkan masalah dalam banyak bidang kehidupan anda seperti, hubungan, kerja, sekolah, percintaan atau hal ehwal kewangan.

Punca NPD

-Kekurangan kasih sayang dan pujian semasa zaman kanak-kanak.

-Pengabaian dan penderaan emosi sewaktu kanak-kanak.

– Pujian yang berlebihan daripada ibu bapa supaya anak mereka sempurna.

– Pembelajaran tingkah laku manipulatif daripada ibu bapa.

– Kanak-kanak yang belajar daripada ibu bapa mereka bahawa kelemahan tidak boleh diterima ( sentiasa inginkan kesempurnaan dalam kehidupan) mungkin akan hilang keupayaan mereka untuk menghargai perasaan orang lain.

Narsisistik dan media sosial

Banyak kajian psikologi yang cuba meneroka kaitan peningkatan narsisistik dengan penggunaan media sosial. Walaupun nampak seperti ia mempunyai hubung kait yang rapat, namun belum masih ada fakta sahih yang membuktikan dakwaan ini.

Media sosial sebenarnya hanyalah platform paling mudah yang memberikan peluang pada kesemua manusia narsisistik ini untuk menonjolkan diri pada dunia.

Narsisisme ini merupakan satu ‘wabak’ yang memakan diri dari dalam dan pada masa yang sama membuatkan orang sekeliling merana.

Ia masih boleh diubati dengan rawatan psikoterapi namun mungkin agak sukar kerana sifat individu narsisistik yang bencikan kritikan ke atas diri mereka.

Jenis-jenis terapi yang boleh membantu untuk gangguan personaliti narcissistic termasuk:

1.Terapi kognitif tingkah laku.

Secara umum, terapi kognitif tingkah laku membantu anda mengenal pasti kepercayaan negatif dan tingkah laku yang tidak sihat, dan menggantikan mereka dengan orang-orang yang positif dan sihat.


2.Terapi keluarga
.

Terapi keluarga biasanya membawa seluruh ahli keluarga bersama-sama dalam sesi terapi. Anda dan keluarga anda meneroka konflik, komunikasi dan penyelesaian masalah untuk membantu menghadapi masalah dalam perhubungan anda.

3.Terapi berkumpulan.

Terapi berkumpulan, di mana anda bertemu dengan sekumpulan orang dengan keadaan yang sama, mungkin membantu dengan mengajar anda untuk mempunyai hubungan lebih baik dengan orang lain. Ini mungkin cara yang baik untuk belajar tentang benar-benar mendengar masalah orang lain, pembelajaran tentang perasaan mereka dan menawarkan sokongan.

Jika anda mempunyai simptom di atas, pertimbangkan untuk berjumpa dengan mereka yang dipercayai atau pakar psikologi. Mendapat rawatan yang betul boleh membantu menjadikan kehidupan anda lebih baik.

Sumber: Mayoclinic.org

Artikel Lain Untuk Di Baca