Supermoon Terbesar Tahun 2019 Akan Muncul Malam Ini!

Fenomena bulan penuh ini amat dinantikan kerana bulan berada pada jarak paling dekat dengan bumi dan ia kelihatan lebih besar dan jelas daripada biasa.

Menurut kenyataan akaun Facebook Agensi Angkasa Negara (Angkasa), orang ramai boleh melihat fenomena Supermoon melalui mata kasar bermula jam 11.53 malam ini.

Bulan penuh yang mempunyai perigee, atau titik kedudukan bulan paling dekat dengan bumi kurang daripada 360,000km dikenali sebagai Supermoon.

Ketika fenomena Supermoon ini berlaku, jarak di antara bulan dan bumi sekitar 356,761km. Ini bermakna bulan kelihatan lebih besar dan terang daripada biasa. Ia juga amat jarang bagi fenomena tersebut untuk berlaku pada hari yang sama Pesta Tanglung diraikan.

Kali terakhir kedua-dua peristiwa tersebut berlaku pada hari sama adalah 28 Februari 2010. Fenomena Supermoon seterusnya yang akan muncul lebih dekat hanya akan berlaku pada tahun 2034.

Di samping itu, pada Januari lepas, fenomena bulan ‘Super Blood Wolf’ hanya dapat disaksikan penduduk di benua Amerika, Eropah dan Afrika.

Menurut Astro Awani, sebenarnya untuk tahun ini fenomena ini berlaku tiga kali, yang pertama pada Januari lepas, kedua malam ini dan ketiga pada 21 Mac 2019 tahun ini.

Jadi, kepada anda semua jangan lepaskan peluang untuk melihat Supermoon pada malam ini.

Sumber:

Artikel Lain Untuk Di Baca