Sudir Bukan Penyanyi Asal Lagu Tanggal 31? Fakta Yang Ramai Tidak Tahu Tentang Lagu Keramat Ini

Penulis: Shahrul Naim

Setiap kali menjelang sambutan hari kemerdekaan, salah satu lagu yang sering berkumandang adalah lagu Tanggal 31. Jika ditanya pada rakyat Malaysia siapakah penyanyi lagu Tanggal 31, tidak syak lagi hampir semua orang akan menjawab lagu tersebut adalah nyanyian penghibur versatil, Allahyarham Datuk Sudirman Hj Arshad.

Percaya atau pun tidak, sebenarnya lagu Tanggal 31 bukanlah lagu asal nyanyian Sudirman. Lagu tersebut merupakan lagu yang dirakamkan semula oleh Sudirman untuk album patriotik beliau yang berjudul ‘Abadi’ yang dikeluarkan pada tahun 1982.

Lagu asal ‘Tanggal 31’ merupakan ciptaan asal Ahmad Chass Barra atau lebih dikenali sebagai Ahmad C.B. Beliau merupakan seorang penyanyi Melayu era 60-an dan 70-an yang berasal dari Indonesia, tetapi telah menjadi pemastautin tetap Malaysia semenjak tahun 1979.

Namun, berbeza dengan lagu Tanggal 31 versi nyanyian Sudirman, versi asal ‘Tanggal 31’ lebih perlahan, dan kedengaran kurang bersemangat. Mungkin kerana ia lebih sesuai dengan perkembangan muzik pada era tersebut.

Atas permintaan Sudirman, komposer S. Atan telah menggubah kembali lagu ‘Tanggal 31’ kepada rentak pop yang lebih pantas, sesuai dengan peredaran zaman. Gabungan gubahan muzik lebih moden dengan lirik asal yang sangat mudah meresap dalam jiwa pendengar menjadikan lagu ‘Tanggal 31’ sentiasa malar segar dan boleh diterima oleh semua lapisan masyarakat Malaysia.

Lirik Tanggal 31

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Merdeka! Merdeka!
Tetaplah merdeka
Ia pasti menjadi sejarah

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Hari yang mulia
Hari bahagia
Sambut dengan jiwa yang merdeka

Mari kita seluruh warga negara
Ramai-ramai menyambut hari Merdeka
Merdeka!
Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku merdeka

Sumber:

Artikel Lain Untuk Di Baca