Seorang Kanak-Kanak Maut Selepas Terkena Lebih 60 Sengatan Tebuan

Seorang kanak-kanak perempuan berusia lapan tahun yang kritikal akibat terkena lebih 60 sengatan tebuan disahkan meninggal dunia awal pagi tadi.

Mangsa, Nur Nazihah Mohd Sabri meninggal dunia jam 1.30 pagi ketika dirawat di Unit Rawatan Rapi Kanak-kanak Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ).

Pengarah Kesihatan Negeri Terengganu, Dr Nor Azimi Yunus berkata, kematian mangsa disebabkan kegagalan organ dalaman akibat toksin yang banyak berpunca daripada sengatan tebuan.

“Mangsa yang dimasukkan ke HSNZ pada jam 9.17 malam semalam dari Hospital Dungun mempunyai 65 kesan sengatan tebuan,” katanya.

Sementara itu, ibu mangsa, Rohayu Mat Lazim, 39, berkata jenazah anak ketiga daripada lima beradik itu dibawa pulang ke Kerteh dan akan dikebumikan di tanah perkuburan Kerteh 5 di Dungun pagi ini.

“Sedih sangat, tidak sangka hilang anak sekelip mata, namun saya reda dengan ujian ALLAH ini. Seorang lagi anak masih dalam pemantauan doktor di HSNZ. Semoga dia cepat sembuh seperti biasa,” katanya sebak.

Menurut laporan Bernama, dua beradik itu dan salah seorang daripadanya dalam keadaan kritikal terpaksa dikejarkan ke HSNZ selepas terkena sengatan tebuan dalam kejadian kira-kira jam tiga petang di kawasan berbukit berhampiran rumah mereka di Felda Kerteh 4, Dungun.

Ibu mangsa berkata, Nur Nazihah dan adiknya, Muhamad Azib, 6, sedang bermain-main dengan beberapa kawan serta seorang lagi kakak mereka yang berusia 11 tahun.

Kejadian disedari apabila anak lelakinya itu meluru masuk ke rumah dalam kesakitan dan memberitahu kakaknya teruk disengat tebuan.

Rohayu menghantar kedua-dua anaknya ke Klinik Ketengah Jaya sebelum dirujuk ke Hospital Dungun untuk rawatan dan seterusnya ke HSNZ tidak lama selepas itu.

Untuk baca lebih banyak artikel berkenaan kanak-kanak maut, anda boleh klik pada pautan di bawah:

Sumber:

Artikel Lain Untuk Di Baca