Rezeki Temui Duit, Lelaki Ini Terkejut Peti Ais Terpakai ‘Berisi’ RM360 Ribu

rezeki-temui-duit-lelaki-ini-terkejut-peti-ais-terpakai-berisi-rm360-ribu

Seorang lelaki di Korea Selatan telah menemui wang tunai lebih 100 juta Won (RM360,656) dalam peti sejuk kimchi terpakai yang dibelinya dalam talian tular baru-baru ini.

Lelaki yang berasal dari Pulau Jeju itu tidak tahu mengenai duit yang dilekatkan di bahagian bawah peti sejuk yang dibelinya, malah tercengang semasa melihatnya, memetik laporan portal Times Now News.

Sementara itu, pihak polis mengatakan bahawa lelaki itu telah membuat laporan mengenai penemuan wang tersebut pada 6 Ogos.

Dikhabarkan, lelaki berkenaan menemui duit itu semasa membersihkan peti sejuk yang baru tiba di rumahnya.

Menurut apa yang dilaporkan oleh MBC News, wang itu telah dibungkus dalam kepingan plastik lutsinar dan dimasukkan tepat di bawah peti sejuk,

Lelaki terbabit kemudiannya menyerahkan wang tersebut kepada pihak polis dan siasatan dijalankan untuk mengesan penjual peti sejuk dalam talian itu.

“Jumlah duit itu sangat banyak dan perkara ini tidak masuk akal kerana pihak kami jarang sekali mengendalikan kes sebegitu,” ujar seorang pegawai polis.

Bagaimanapun, lelaki berkenaan berkesempatan untuk mendapatkan semula duit itu walaupun telah diserahkan kepada polis kerana Undang-Undang Hilang dan Ditemui Korea Selatan menyatakan, jika pemiliknya tidak dapat dikesan, maka orang yang menemukannya boleh menyimpan.

Berikutan dalam kes ini, pemilik peti sejuk terbabit mungkin akan mendapat duit selepas 22% daripadanya dipotong untuk cukai. Selain itu, dia turut dijamin akan mendapat potongan pampasan walaupun pemilik duit itu diemui.

Namun begitu, jika wang tersebut mempunyai kaitan dengan jenayah, mana-mana pihak tidak akan mendapatkannya.

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, sila klik pada pautan di bawah:

Artikel Lain Untuk Di Baca