Remaja Buat Panik Dalam Pesawat, Cubaan Bunuh Diri Gagal

remaja-buat-panik-dalam-pesawat-cubaan-bunuh-diri-gagal
Sumber: Mirror

Seorang remaja berusia 18 tahun telah mencetuskan panik dalam pesawat komersial yang sedang terbang selepas cuba mengambil alih kawalan pesawat berkenaan dalam satu kejadian di Alaska.

Difahamkan, tindakan remaja terbabit menyebabkan pesawat model Cessna Caravan itu tiba-tiba menjunam.

Dalam satu kenyataan dalam talian, sekitar jam 2.44 petang, Jaden Lake-Kameroff dalam penerbangan Ryan Air dari Bethel ke Aniak bersama empat penumpang lain ketika dia bangun dari tempat duduknya.

“Dia duduk di barisan kedua semasa penerbangan,” kata Lee Ryan, presiden Ryan Air.

Sebelum juruterbang itu, yang dikenali sebagai Joshua Kerch kembali berjaya menstabilkan pesawat, penumpang lain juga turut menghalang remaja terbabit daripada meneruskan tindakannnya.

Menurut laporan daripada portal rasmi Metro, sebelum kejadian remaja itu pada mulanya menghampiri juruterbang dan bertanya bagaimana cara mengendalikan pesawat.

“Lake-Kameroff telah meminta juruterbang untuk menerbangkan pesawat lebih awal selama penerbangan dan dia meminta untuk duduk di tempat duduk anak kapal yang tidak berpenghuni.

Namun, kedua-dua permintaan itu ditolak oleh juruterbang,” tulis jurucakap pasukan Austin McDaniel dalam e-mel.

Kira-kira lima minit selepas Lake-Kameroff meminta untuk menerbangkan pesawat, juruterbang mengatakan bahawa dia merasakan kuk itu maju dan melihat Lake-Kameroff mendorong kawalan.

Susulan kejadian, seorang penumpang mengatakan juruterbang itu mendorong Lake-Kameroff ke belakang.

Kenyataan rasmi memaklumkan, penumpang pesawat itu terkejut lalu membantu menarik remaja terbabit daripada cuba mengawal kawalan juruterbang.

Menurut saksi kejadian, seorang penumpang lain dalam pesawat lima tempat duduk telah menarik remaja itu sebelum mereka dapat menahannya dan memegangnya di tempat duduk sehingga pesawat mendarat dengan selamat.

Pesawat mendarat dengan selamat di Aniak, yang terletak kira-kira 90 batu di timur laut Bethel.

“Pesawat itu kira-kira 1.000 hingga 1.500 kaki di atas tanah,” kata Kersch.

Laporan rasmi daripada kejadian itu, remaja terbabit berbuat demikian kerana cuba untuk menamatkan hidupnya.

Pemeriksaan lanjut mendapati bahawa dia mempunyai masalah kesihatan. Malah, suspek kini berdepan dengan tuduhan ugutan jenayah serta cubaan bunuh.

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, sila klik pada pautan di bawah:

Artikel Lain Untuk Di Baca