Rai Hari Lahir Tokoh Budayawan Melayu, Google Sediakan Ilustrasi Khas Wajah Azah Aziz

Pada hari ini enjin carian terbesar dunia, Google tampil memberikan penghormatan kepada Allahyarhamah Azah Aziz iaitu sempena ulang tahun kelahirannya yang ke-94 menerusi ‘Google Doodle’.

Ilustrasi khas yang dipaparkan secara umum di laman utama enjin carian itu diabadikan bagi memperingati jasanya dalam memelihara budaya, tekstil serta pakaian tradisional kaum Melayu.

Gambar logo itu menampilkan Azah atau nama sebenarnya Sharifah Azah Mohammad Alsagoff yang sedang memegang buku.

Selain itu, terdapat corak terperinci di latar belakangnya yang bermotif songket berwarna ungu sebagai lambang dan cintanya terhadap bidang penulisan serta tekstil.

Beliau yang juga dikenali dengan nama Mak Ungku, merupakan seorang perintis wartawan wanita di tanah air, ikon budaya serta turut digelar Tokoh Budayawan Melayu.

Beliau juga merupakan isteri kepada Profesor Diraja Ungku Abdul Aziz Ungku Abdul Hamid serta ibu kepada bekas Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Sri Zeti Akhtar Aziz.

Minatnya yang mendalam terhadap bahasa, budaya dan seni telah dipupuk oleh ibunya, Azizah Jaafar, yang berasal dari Johor.

Di dalam bidang penulisan dan sastera, minatnya dipupuk semasa bekerja sebagai setiausaha di Jabatan Pengajian Melayu, di bawah Ketua Jabatan Tan Sri Zainal Abidin Ahmad, atau lebih dikenali sebagai Pendeta Za’ba.

Di sebalik kerjaya penulisannya, beliau juga cinta terhadap seni dan tekstil serta mempunyai hobi mengumpul pakaian dan fabrik antik dari zaman Melayu lama seperti baju kurung, baju Melayu dan kebaya.

Beliau menghembuskan nafas terakhirnya pada 9 Julai 2012 (ketika itu berusia 83).

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, anda boleh klik pada pautan di bawah:

Sumber:

Artikel Lain Untuk Di Baca