Persoalan Dan Mitos Berkaitan COVID-19


Masih terdapat ramai yang keliru dengan penularan wabak COVID-19 yang sedang melanda seluruh dunia pada ketika ini.

Adalah sangat penting bagi orang ramai untuk memahami tentang wabak ini dan dengan ilmu yang ada akan dapat menyelamatkan diri dan orang lain.

Berikut adalah penjelasan dan mitos yang sentiasa berlegar dalam kalangan masyarakat.

Soalan-soalan yang kerap ditanya dan mitos-mitos tentang COVID-19:

1. Apakah maksud pandemik?

Pandemic membawa maksud sesuatu penyakit baru yang telah merebak ke serata dunia. Penyakit ini mudah berjangkit dari satu individu ke individu yang lain dengan mudah dan berterusan di setiap rantau.

Pengisytiharan status pandemik oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) merujuk kepada tahap penyebaran penyakit dan bukannya betapa teruknya keadaan sesuatu penyakit.

Pengisytiharan status pandemik oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) merujuk kepada tahap penyebaran penyakit dan bukannya betapa teruknya keadaan sesuatu penyakit.

2. Apakah perbezaan antara penggunaan topeng muka N95 dan topeng muka pembedahan?

Topeng muka pembedahan biasa yang berbentuk segi empat dan longgar apabila dipakai adalah sesuai untuk mengelakkan jangkitan yang tersebar melalui titisan cecair (droplets).

Walau bagaimanapun, penggunaan dalam jangka masa panjang tidak mampu untuk menghalang jangkitan virus secara berkesan. Topeng muka N95 pula perlu digunakan dengan cara pemakaian yang betul untuk memastikan semua udara melalui penapis semasa bernafas dan tiada kebocoran udara.

3. Apakah penjarakkan sosial atau social distancing?

Penjarakkan sosial adalah elakkan berkumpul dalam kumpulan yang besar, elakkan tempat yang sesak dengan orang ramai dan jarakkan diri sekurang-kurangnya 1 meter (atau 3 kaki) dari individu lain.

4. Adakah penjarakkan sosial (social distancing) sama dengan kuarantin diri (self quarantine) atau pengasingan (isolation)?

Kuarantin atau pengasingan mengekang pergerakan individu ke satu-satu tempat atau zon untuk mengelakkan penyebaran jangkitan penyakit.

Secara khususnya pengasingan atau isolasi merujuk kepada pengasingan pesakit daripada individu-individu yang sihat, manakala kuarantin adalah pengasingan dan sekatan pergerakan ke atas individu yang pernah terdedah kepada virus atau telah jatuh sakit.

Penjarakan sosial tidak mengenakan sekatan kepada mana-mana individu tetapi lebih kepada perubahan tingkahlaku untuk mengurangkan risiko penyebaran jangkitan.

5. Apakah contoh-contoh penjarakan sosial?

1. Di perpustakaan, bilik mesyuarat dan tempat makan amalkan “1 orang di setiap 2 kerusi”. Jarakkan diri dengan “2 jarak kerusi”.

2. Kaunter penerimaan tetamu pula, hadkan perbincangan di kaunter selama 15 minit sahaja. Kaunter harus dibersihkan dan dinyah kuman secara kerap dan berkala.

3. Ketika beratur, jarak antara setiap individu yang beratur haruslah lebih dari 1 meter (atau 3 kaki).

4. Di pejabat, galakkan kerja secara jarak jauh (dari rumah) atau teleworking jika keadaan kerja mengizinkan dan garis panduan telah ditetapkan.

6. Adakah bawang putih berkesan untuk merawat dan mengelakkan jangkitan COVID-19?

Tiada kajian kukuh yang dapat membuktikan keberkesanan bawang putih dalam merawat dan mengelakkan jangkitan COVID-19.

7. Apakah rawatan yang boleh menyembuhkan dan mengelakkan jangkitan COVID-19?

Walaupun terdapat beberapa rawatan perubatan Barat, tradisional dan petua-petua yang boleh memberikan keselesaan dan mengurangkan gejala penyakit, setakat ini tiada rawatan yang terbukti berkesan untuk merawat dan mengelakkan jangkitan COVID-19.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia tidak mengesyorkan rawatan sendiri dengan menggunakan apa-apa jenis ubatan, termasuk antibiotik untuk merawat dan mengelakkan jangkitan COVID-19. Buat waktu ini, terdapat berbagai kajian yang dilaksanakan untuk mencari rawatan untuk COVID-19.

8. Adakah terdapat sebarang vaksin, ubat dan rawatan untuk COVID-19?

Tiada lagi. Setakat ini, tiada vaksin dan ubat antiviral untuk mengelakkan dan merawat COVID-19. Walau bagaimanapun, pesakit haruslah mendapatkan rawatan sokongan untuk merawat gejala COVID-19. Pesakit yang tenat harus menerima rawatan di hospital. Kebanyakan pesakit pulih selepas menerima rawatan sokongan.

Terdapat berbagai rawatan yang masih dalam kajian di China dan lebih 20 jenis vaksin dalam kajian. Setakat ini, belum ada lagi kaedah rawatan dan vaksin yang dilesenkan untuk digunakan secara khusus untuk COVID-19.

9. Adakah ia selamat untuk menerima sebarang bungkusan dari kawasan yang terkesan dengan COVID-19?

Ia selamat. Kebarangkalian untuk pesakit COVID-19 untuk menyebarkan penyakit melalui bungkusan adalah rendah. Kebarangkalian untuk virus COVID-19 tersebar melalui bungkusan yang telah digerakkan dari satu tempat ke tempat lain, dalam keadaan persekitaran dan suhu yang berbeza-beza adalah amat rendah.

10. Apakah perbezaan antara kadar kematian kes (case fatality rate) dan kadar kematian jangkitan (infection fatality rate)?

Kadar kematian kes adalah “bilangan kematian” bahagi “bilangan kes yang telah disahkan”.

Berdasarkan maklumat terkini dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia, kadar kematian kes sedunia bagi COVID-19 adalah 3.4 peratus. Walau bagaimanapun, harus diingat bahawa maklumat-maklumat ini sentiasa berubah dan lazimnya pesakit yang tenat akan dilaporkan lebih awal pada permulaan wabak.

Namun di masa hadapan, para saintis berharap untuk mendapatkan maklumat kadar kematian jangkitan (infection fatality rate) yang mengambil kira semua individu yang dijangkiti virus COVID-19.

11. Adakah vaksin influenza berkesan dalam mencegah COVID-19?

Vaksin influenza tidak berkesan untuk mencegah COVID-19. Walau bagaimanapun, orang awam dinasihati untuk mendapatkan suntikan vaksin influenza yang terkini setiap tahun.

12. Adakah COVID-19 lebih cenderung untuk menjangkiti warga emas?

COVID-19 boleh menjangkiti semua individu tanpa mengira faktor umur. Namun, warga emas dan individu dengan sejarah kesihatan seperti diabetes, hipertensi, asthma dan penyakit jantung mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menjadi tenat apabila dijangkiti COVID-19.

13. Adakah antibiotik berkesan untuk mengelak dan merawat COVID-19?

Tidak. Antibiotik hanya berkesan untuk merawat jangkitan bakteria dan bukan virus. Walau bagaimanapun, rawatan antibiotik mungkin diberi ketika pesakit di dalam hospital untuk merawat jangkitan sampingan (co-infection) bakteria.

14. Adakah penggunaan sarung tangan getah di tempat awam berkesan untuk menghindari COVID-19?

Tidak. Tindakan membasuh tangan dengan sabun secara kerap lebih berkesan dari penggunaan sarung tangan getah. COVID-19 masih boleh disebarkan melalui sarung tangan getah yang telah terdedah kepada COVID-19. Jika, muka disentuh selepas memakai sarung tangan yang telah terdedah, ia boleh menyebarkan jangkitan COVID-19.

15. Adakah ia selamat untuk saya menderma darah?

Individu tidak mempunyai risiko untuk dijangkiti COVID-19 melalui pendermaan darah, memandangkan virus yang disebarkan melalui sistem pernafasan tidak berjangkit melalui pendermaan darah yang dilaksanakan mengikut protokol sedia ada.

Pembanterasan mitos:

• COVID-19 boleh merebak di kawasan yang panas dan lembap.

• Salji dan kawasan sejuk tidak boleh membunuh virus COVID-19.

• Mandian air panas tidak boleh menghindar dari virus COVID-19.

• COVID-19 tidak boleh merebak melalui gigitan nyamuk.

• Pengering tangan tidak berkesan untuk membunuh virus COVID-19.

• Cahaya UV tidak patut digunakan untuk nyahkuman tangan dan mana-mana permukaan kulit kerana ia boleh mengakibatkan keradangan pada kulit.

• Menyembur alkohol atau klorin di seluruh badan tidak boleh membunuh virus COVID-19 yang telah masuk ke dalam badan manusia.

• Setakat ini, tiada bukti kukuh yang menunjukkan haiwan peliharaan boleh dijangkiti COVID-19.

• Vaksin untuk penyakit pneumonia seperti pneumococcal dan Haemophilus influenza type B (Hib) tidak memberi perlindungan terhadap COVID-19.

Untuk membaca lebih banyak artikel berkaitan COVID-19, klik pada pautan di bawah :

Sumber:

Artikel Lain Untuk Di Baca