Pentingkah Orang Muda Ada Pencapaian Dalam Hidup? Lelaki Ini Tampil Beri Pendapat

Pendapat Peribadi:

Jarang orang muda dapat achieve tiga perkara ini serentak:

1. Ilmu, skil dan pengalaman.
2. Kehendak perasaan yang mencukupi.
3. Kewangan yang mencukupi.

Ada yang muda-muda dah berduit, kebanyakannya sebab rezeki dilahirkan oleh ibu bapa yang berduit, tak perlu pening kepala nak cari duit time study. Boleh fokus study dan perform sehabis baik. Ada teman hidup untuk berkongsi, ada member-member yang boleh berbual selalu, tapi pengalaman hidup mungkin baru nak bermula.

Ada yang muda-muda dah expose dengan dunia sebenar, usaha sendiri untuk survive cuma nasib belum menyebelahi. Masih struggle walaupun kerja teruk kena tanggung hidup sendiri, tapi mungkin rezekinya dalam bentuk sokongan family, member-member yang supportive dan teman hidup yang memahami.

Ada yang muda-muda dah berduit hasil kerja keras sendiri. Mungkin sebab dilahirkan dalam keluarga yang susah jadi sense of survival dia tinggi, atau hidup dalam keluarga berkemampuan yang mendidik anak-anak untuk belajar hidup susah. Ilmu dan pengalaman pun melangkaui usia. Tapi terpaksa bergelut dengan perasaan sepanjang kerja keras, bila tak ada siapa yang mampu bagi full support dan dengar segala luahan.

Ada yang sederhana hidupnya. Duit cukup untuk hidup walaupun tak mewah. Ada member dan family yang akrab walaupun belum ada teman hidup. Ada ilmu dan skil asas walaupun belum dikuasai secara mendalam.

Ada yang dapat achieve semuanya sebelum 30-an, ada yang umur 40-an baru cukup semuanya. Ada yang sampai akhir hayat terpaksa struggle dengan hidup atas sebab yang tersendiri.

Semua orang ada backstory dan situasi masing-masing. Selalunya memang tak boleh nak achieve semua benda serentak. Kalau terlalu fikir apa yang belum ada, memang tak akan pernah cukup mesti tertekan jadinya.

Maybe kita kena hargai apa yang ada sebab lambat laun semuanya akan cukup, bezanya cuma cepat atau lambat.

Atau mungkin tak akan cukup, tapi rasa kecukupan itu cukup pada apa yang ada.

Perkongsian dengan izin penulis asal, Amen Naqib

Artikel Lain Untuk Di Baca