Operasi Luar Biasa Polis, 25 Perompak Bank Terbunuh

Polis Brazil telah membunuh 25 suspek sebagai sebahagian daripada operasi luar biasa terhadap perompak bank bersenjata tinggi yang rompakan beraninya telah menyebabkan beberapa bandar utama terhenti.

Polis berkata ini adalah tindakan mereka untuk cuba menghalang satu lagi episod yang dipanggil oleh orang di sini sebagai ‘penyamun baharu’.

Ia melibatkan rompakan bank yang dirancang dengan teliti, dikoreografi dengan baik, dan dilaksanakan oleh kumpulan penjenayah profesional yang dibiayai dengan baik dan dilengkapi dengan senjata dan peralatan perang.

Suspek-suspek tersebut ditembak pada awal pagi Ahad di Minas Gerais, Brazil, di mana polis percaya merupakan tempat mereka merancang serangan. Pembunuhan itu berlaku di dua rumah ladang di Varginha, sebuah bandar kira-kira 245 batu (395 kilometer) utara-barat Rio de Janeiro.

Kata Rogério Greco, setiausaha keselamatan negeri Minas, kepada radio tempatan “Operasi ini…akan tercatat dalam sejarah.”

Hasil daripada serbuan tersebut, pihak berkuasa telah merampas stok besar senapang berkaliber tinggi, bahan letupan, jaket kalis peluru, kenderaan curi dan senjata lain.

Perompak yang didakwa adalah milik ‘cangaço moden’ Brazil, menurut Layla Brunella, jurucakap pasukan polis tentera Minas Gerais.

‘Cangaço moden’ merujuk kepada kumpulan penjenayah yang menjelajah kawasan pedalaman timur laut negara itu pada awal abad kedua puluh di bawah pimpinan seorang bernama Lampio.

Brunella menambah, “Saya boleh memberitahu anda bahawa ini adalah operasi terbesar di negara ini yang pernah menyasarkan ‘cangaço moden.'”

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, geng gaya cangaço telah melakukan beberapa serbuan di Brazil, terutamanya menyasarkan bank di bandar bersaiz sederhana di pedalaman negeri selatan dan tenggara.

Samseng mengepung bandar selatan Cricima pada Disember 2020, membakar kereta, menculik kakitangan kerajaan, meletupkan bank, dan terlibat dalam pertempuran senjata selama dua jam ketika datuk bandar merayu kepada penduduk tempatan supaya menjauhi jalanan.

Serangan serupa berlaku pada Ogos di Araçatuba, di negeri Sao Paulo, di mana penyamun berpakaian hitam menyerbu tebing sebelum melarikan diri dengan tebusan yang diikat pada bumbung kenderaan mereka.

“Hari ini [polis] melakukan pembersihan bersejarah,” tweet Junio ​​Amaral, bekas kapten polis yang kini seorang ahli parlimen. Keganasan hebat yang sanggup dilakukan oleh polis Brazil semasa operasi polis telah ditonjolkan pada hari Ahad.

Gambar oleh: Lazaro Jr/Hojemais Aracatuba

“Malangnya, 25 perompak yang memulakan pertempuran itu meninggal dunia di dalam serbuan tersebut,” kata Amaral Junior. “Bagaimanapun, saya lebih lega mereka yang mati daripada pegawai polis kita. Ini adalah tindakan perang, dan mereka menggunakan senjata perang.”

Bolsonaro, seorang populis pro-senjata dengan sokongan besar pasukan keselamatan, telah dipilih pada 2018 atas janji untuk menggunakan taktik keras untuk membawa undang-undang dan ketenteraman kepada negara yang berpuluh-puluh ribu orang terbunuh setiap tahun.

Bolsonaro mendakwa sejurus selepas memegang jawatan bahawa penjenayah harus “mati di jalanan seperti lipas,” dan menggesa undang-undang untuk melindungi pasukan keselamatan dan ‘individu terhormat’ yang menembak suspek daripada pendakwaan..

Untuk baca artikel-artikel yang berkenaan, anda boleh klik pada pautan di bawah:

Artikel Lain Untuk Di Baca