Mercedes Perkenal Kereta Elektrik, Kereta Ini Mampu Mencapai Jarak Pemanduan Hampir 1,000KM

Syarikat kenderaan Mercedes telah melancarkan kereta konsep serba elektrik baharu yang bernama EQXX. Kereta tersebut dikatakan mampu untuk pergi sejauh 620 batu (998 Kilometer) dengan sekali caj.

Kereta mewah futuristik itu juga diperbuat daripada pelbagai bahan kitar semula yang inovatif termasuk gentian cendawan, kaktus yang dikisar dan sampah seperti sisa makanan.

Menurut syarikat Mercedes kenderaan konsep ini adalah berdasarkan ujian simulasi komputer dan bukan menerusi pemanduan sebenar.

Jika dakwaan yang dikatakan itu tepat, EQXX akan dapat dipandu lebih jauh dengan satu caj berbanding hibrid Toyota Prius yang boleh bergerak dengan tangki penuh minyak menurut anggaran Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat. Prius hanya boleh menguruskan 588 batu (946 km).

Ini boleh mencapai hampir sejauh 644 batu (1036 km) Chevrolet Suburban yang berkuasa diesel yang menggunakan tangki bahan api 28 gelen. Jarak pemanduannya juga lebih jauh berbanding dengan kereta elektrik lain yang kini tersedia di Amerika Syarikat.

Mercedes merancang untuk menunjukkan rangkaian kereta tersebut ketika ujian pemanduan sebenar musim bunga ini.

Syarikat Mercedes berhasrat agar separuh jualannya menjadi kereta elektrik menjelang 2025 dan menjelang 2030 supaya jenama itu hampir “bersedia untuk menggunakan semua elektrik.”

Mercedes merujuk model kereta EQXX sebagai “blueprint teknologi untuk pengeluaran siri.”

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, anda boleh klik pada pautan di bawah:

Sumber:

Artikel Lain Untuk Di Baca