Mengapa Kita Tidak Boleh Makan Kentang Yang Telah Keluar Tunas? Ini Sebabnya

Tahukah anda, sayuran seperti ubi kentang yang sudah bertunas jika dimakan juga akan menyebabkan implikasi buruk kepada kesihatan anda? Ramai yang tidak tahu dan terlepas pandang tentang perkara ini, malah sehingga kini masih ramai yang melakukannya.

Tetapi, sebenarnya tindakan sebegitu adalah sangat membahayakan kepada kita seisi keluarga. Mengapa? Kami kongsikan sebab-sebab bahaya makan kentang yang sudah bertunas. Antaranya adalah:

1. Boleh Menyebabkan Sakit Perut

Jika ubi kentang di rumah anda sudah mula bertukar warna dan mengeluarkan tunas, sila buang dan jangan sesekali memakannya.

Sekiranya anda perasan kentang yang sudah bertukar warna ini dimasak dan dimakan, ia akan berasa sedikit pahit dan itu menandakan bahawa kentang tersebut mengandungi racun terutamanya pada bahagian tunas.

Jika anda tetap memakannya, ia akan memberi kesan bahaya kepada sistem pencernaan kita sehingga boleh menyebabkan sakit perut. Hal ini kerana kentang tersebut sudah beracun disebabkan adanya unsur kimia pada batang tunas kentang itu.

Rupanya bukan setakat kentang, lobak merah, bawang bombay dan sebagainya jika sudah mengeluarkan tunas, ia tidak lagi sesuai untuk dimakan.

2. Menyebabkan Sakit Kepala

Sakit kepala merupakan salah satu gangguan membuatkan anda berasa tidak selesa dan sukar memberikan tumpuan terhadap pekerjaan yang sedang dilakukan. Makan ubi kentang yang bertunas bukan sahaja menyebabkan anda sakit perut, namun jika anda memakannya dalam kuantiti yang banyak akan mendatangkan mudarat kepada kesihatan tubuh badan. Malah ia boleh menyebabkan mual, perut menjadi kejang, muntah dan sakit kepala.

3. Mengundang Risiko Kanser

Ramai yang tidak tahu bahawa ubi kentang mengandungi akrilamida yang mana ia adalah bahan yang membahayakan untuk kesihatan tubuh badan kita. Dalam kajian yang dijalankan, akrilamida dalam makanan boleh menyebabkan kanser ginjal, endometrium dan ovari.

Sebab itu, dilarang menyimpan kentang di dalam peti ais. Sebaiknya simpan di kawasan yang gelap yang tidak terkena matahari. Cara ini untuk mengelakkan kentang daripada bertunas. Kentang yang sudah bertunas sudah tentu mempunyai akrilamida yang banyak.

4. Kentang Kulit Hijau Beracun

Warna hijau pada kulit ubi kentang sebenarnya bukan menunjukkan ia belum matang untuk dimakan, tetapi ia adalah salah satu tanda bahawa ubi tersebut mengandungi racun berbahaya yang boleh menyebabkan anda keracunan makanan walaupun anda sendiri yang memasaknya di rumah.

Tunas pada ubi kentang mengandungi bahan kimia solanin dan alkaloid berbahaya. Jika dalam industri penanaman ubi kentang, bahan solanin memang wujud dan ia akan menyebabkan kentang tersebut berasa pahit apabila dimakan.

5. Tidak Lagi Mempunyai Khasiat

Khasiat yang terkandung di dalam ubi kentang seperti potassium, vitamin C, bekalan karbohidrat kompleks dan fiber sememangnya boleh diperolehi daripada ubi kentang. Namun, apabila tunas mula keluar menyebabkan khasiatnya sudah hilang.

Jika anda melihat ubi kentang yang dibeli itu mula bertukar warna, menjadi lembut dan mula kecut, ubi kentang tersebut patut dibuang dan jangan mencuba untuk memakannya kerana ia sudah hilangan khasiat yang sepatutnya terkandung di dalamnya.

Jadi apa pendapat anda tentang perkara di atas?

Artikel Lain Untuk Di Baca