“Meminta Penumpang Pesawat Untuk Berdoa.” – Pengalaman Paling Mencabar Kapten Ibrahim

Dalam kejadian 25 Jun 2017 yang lalu, penerbangan kapal terbang D7237 dari Perth, Australia ke Kuala Lumpur yang dikendalikan oleh kapten Ibrahim bersama 9 lagi kru kabin mengalami gegaran kuat yang dipercayai disebabkan masalah enjin dan terpaksa berpatah balik.

Menceritakan kembali kejadian mencemaskan itu, kapten Ibrahim menyedari ada sesuatu yang tidak kena sebelum membuat pengumuman berpatah balik ke Lapangan Terbang Perth selain meminta untuk berdoa.

“Ketika berada pada ketinggian 38,000 kaki selepas 1 jam 25 minit, pesawat tiba-tiba berhayun ke kiri dan ada bunyi kuat seperti berlanggar. Jadi, saya mengikut Standard Operasi Prosedur (SOP) dan perhatikan instrumen pada kokpit serta mendapati enjin kiri rosak. Pesawat kemudian berhayun ke kanan semula,” katanya.

“Ketika berpatah balik satu enjin sudah mati dan saya turun pada ketinggian 25,000 kaki tetapi gegaran masih ada walaupun saya sudah lakukan apa yang sepatutnya,” kata kapten Ibrahim.

Sebelum itu, beliau sudah membuat pengumuman ketika pesawat berpatah balik dengan memberitahu jangkaan masa ketibaan dan mengingatkan 357 penumpang supaya mengikut arahan kru kabin.

Ia diikuti pengumuman kedua yang turut meminta untuk berdoa.

“Ada yang mengatakan saya panik dan menggeletar ketika membuat pengumuman. Sebenarnya tidak. Saya sangat tenang dan tidak panik. Apa yang berlaku ialah pesawat bergegar, jadi saya nak pegang sistem audio pun bergegar. Itu jadi bunyi seperti menggeletar.

“Apapun, sepanjang perjalanan mendebarkan itu, saya mendapat kerjasama yang sangat baik daripada 9 lagi kru kabin termasuk pembantu juruterbang. Kami berkomunikasi dengan sangat baik dan anak kapal juga mengikut arahan yang diberikan,” katanya yang sudah 44 tahun dalam industri penerbangan.

Beliau yang menyertai AirAsia sejak lebih tiga tahun lalu berkata, sebaik selamat mendarat, dia bersalaman dengan semua penumpang dari pelbagai negara termasuk kanak-kanak.

“Ketika kejadian, apa yang ada dalam fikiran saya adalah persoalan sudah cukupkah amalan saya? Saya sebak ketika bersalaman dengan penumpang dan ramai yang memberi penghargaan.

“Antara ucapan terima kasih kerana menyelamatkan nyawa mereka. Saya juga ada bertanya kepada seorang kanak-kanak, bagaimana pengalamannya. Dia kata, ‘it was fun’ (Ia menyeronokkan),” katanya.

Beliau turut mengakui ini adalah pengalaman yang paling mencabar sepanjang bekerja di awan biru, namun tidak trauma dengan apa yang berlaku.

Artikel Lain Untuk Di Baca