Mampu Membunuh Tanpa Menyebabkan Kesakitan, Ini 4 Haiwan Laut Yang Paling Berbahaya

Pantai merupakan destinasi pilihan paling popular ketika musim cuti. Walaupun begitu, anda haruslah sentiasa berwaspada kerana laut merupakan rumah bagi sesetengah spesies haiwan yang mampu mendatangkan kemudaratan kepada manusia.

Berikut merupakan empat hidupan laut yang dikategorikan sebagai paling berbahaya di dalam dunia.

1. Ikan yu

Siapa yang tidak kenal dengan ikan yu atau lebih dikenali sebagai jerung. Kes-kes berkaitan serangan haiwan ini terhadap manusia sering kali didengari di kawasan-kawasan pantai di serata dunia.

Menurut Peter Klimley, seorang pengkaji tingkah laku haiwan dari Universiti California, ikan yu sebenarnya tidak menyukai daging manusia kerana daging manusia tidak mengandungi kalori lemak yang tinggi tidak seperti anjing laut atau singa laut yang merupakan sumber makanan utama ikan yu.

Ikan ini menyerang manusia kerana penglihatannya yang kurang jelas mengakibatkan haiwan ini menganggap manusia sebagai makanannya.

2. Obor-obor kotak

Obor-obor kotak atau nama saintifiknya Cubozoa ini merupakan salah satu hidupan laut yang sangat berbahaya.

Boleh ditemui di kawasan perairan pantai Australia utara dan Indo-Pasifik, haiwan berwarna biru pucat dengan bentuk seperti kotak ini mampu membesar sehingga mencecah 10 kaki panjang dan 10 inci lebar.

Terkenal dengan racunnya yang sangat kuat, obor-obor ini mempunyai lima ribu sel menyengat yang mampu mengakibatkan kematian.

Bagi mana-mana mangsanya yang terselamat pula, mereka terpaksa menanggung kesakitan selama berminggu-minggu kerana sengatan obor-obor kotak ini sangat berbisa sehingga mampu kemunculan parut pada kawasan kulit yang disengat.

3. Sotong berbintik biru

Sotong berbintik biru atau nama saintifiknya Hapalochlaena ini boleh ditemui di kawasan lautan Asia Pasifik, Jepun dan Australia.

Merupakan antara hidupan laut paling berbisa di dunia, racun yang terhasil oleh sotong ini adalah 10 ribu kali ganda lebih berbisa daripada sianida.

Meskipun hanya berukuran sebiji bola golf, haiwan ini mampu membunuh seorang manusia dalam masa hanya beberapa minit.

Bintik-bintik biru yang ada pada sotong ini akan menjadi cerah sekiranya haiwan tersebut merasakan dirinya dalam keadaan terancam dan racun akan segera dihasilkan.

Sehingga kini, masih tiada penawar yang diciptakan bagi mengubati racun haiwan berbahaya ini.

4. Siput Cone

Haiwan ini berkemungkinan kelihatan seperti siput biasa, namun hakikatnya, Siput Cone ini merupakan haiwan yang sangat berbahaya.

Sering bersembunyi di bawah pasir, Cone Snail hanya akan menyerang sekiranya ia merasakan dirinya diancam.

Meskipun diciptakan dengan cengkerang yang cantik, haiwan ini mampu mengambil nyawa tanpa menyebabkan mangsanya berasa apa-apa kesakitan.

Siput Cone ini dikategorikan sebagai haiwan pemangsa dan akan memburu mangsanya dengan mencucuk mereka menggunakan probosisnya yang tajam dan beracun.

Kesimpulannya, terdapat pelbagai haiwan merbahaya yang mampu untuk meragut nyawa manusia pada bila-bila masa. Oleh itu, anda haruslah sentiasa berwaspada kerana mereka boleh muncul pada bila-bila masa.

Penulis:

• Nani Izwani Binti Ahmad Anuar adalah pelajar Fakulti Filem, Teater dan Animasi.

• Dr. Mohd Syuhaidi Abu Bakar adalah Timbalan Dekan Penyelidikan dan Jalinan Industri, Fakulti Filem, Teater dan Animasi.

Untuk membaca artikel lain berkaitan haiwan, sila klik pada pautan di bawah:

Artikel Lain Untuk Di Baca