Malaysia Telah Penuhi 6 Kriteria WHO Dalam Tangani COVID-19

Penurunan kes baharu COVID-19 semakin meningkat dari hari ke hari. Malaysia berjaya memenuhi enam kriteria ditetapkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dalam usaha menangani penularan pandemik koronavirus ketika ini.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kejayaan negara memenuhi enam kriteria itu memastikan usaha melandaikan lekuk penularan COVID-19 berjaya dicapai dengan jumlah kes-kes baharu menurun ketara, manakala jumlah pesakit sembuh juga meningkat.

Menurutnya, enam kriteria itu meliputi kawalan sempadan negara telah diperketatkan untuk mengelakkan kes import positif COVID-19 berlaku serta kawalan pergerakan untuk mengurangkan kadar jangkitan dalam kalangan rakyat tempatan.

“Pada masa sama, amalan normal baharu dalam kehidupan seperti tidak berkumpul, tidak bersalam, penjarakan sosial dan memakai topeng muka serta pemerkasaan komuniti untuk menjaga kawasan yang tidak dijangkiti seperti zon hijau dan mengamalkan aktiviti normal baharu juga berjaya dilaksanakan mengikut ketetapan WHO.

Selain itu, peningkatan keupayaan fasiliti kesihatan iaitu keupayaan menjaga golongan berisiko seperti warga emas, pesakit yang dirawat serta orang kurang upaya juga antara kriteria berjaya dipenuhi.

Jadi, walaupun kita telah berjaya mengawal penularan COVID-19, jangan kita alpa. Teruslah berwaspada,” katanya pada perutusan khas yang disiarkan secara langsung menerusi stesen-stesen televisyen tempatan dan media sosial di Bangunan Perdana Putra hari ini.

Muhyiddin berkata, sejak dari awal, kerajaan mempunyai perancangan jelas dalam memerangi pandemik COVID-19 dan menghadapi krisis ekonomi.

Menurutnya, kerajaan menggunakan strategi yang merangkumi enam pendekatan iaitu ketegasan atau resolve dalam tindakan mengawal penularan wabak COVID-19 dengan melaksanakan PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) serta membina ketahanan atau resilience melalui Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin.

Sebelum ini, kami pernah kongsikan 6 kriteria yang perlu dipenuhi sebelum PKP ditamatkan. Untuk baca artikel tersebut dan artikel-artikel lain, sila klik pada pautan di bawah:

Sumber:

Artikel Lain Untuk Di Baca