#LejenFlix: 5 Filem Paling Dinantikan Bagi Tahun 2023 Ini

Walaupun masih terdapat banyak tajuk yang belum diumumkan tarikh rasminya, namun filem-filem yang dikatakan akan keluar pada tahun ini sudah pun nampak menarik dan syok!

Minggu lepas kami telah mengeluarkan senarai filem terbaik sepanjang 2022, hari ini pulak mari ketahui 5 filem yang paling dinanti-nantikan pada tahun 2023.

1. John Wick: Chapter 4 — 24 Mac 2023

Siri John Wick adalah antara francais yang dikenali dengan keunikan dan originality. Plot yang bermula sebagai filem balas dendam 2014 seorang pembunuh bayaran yang telah bersara berkembang menjadi kisah tentang dunia gelap pengintip, pembunuh upahan dan sebuah sistem royalti yang sangat berkuasa namun juga amat tersembunyi.

Filem-filem John Wick dikenali dengan babak aksi yang sangat ganas tapi realistik serta pmbinaan dunia fiksi yang menarik, jadi memang sah penambahan yang akan datang Mac ini dinantikan oleh ramai!

2. Indiana Jones and the Dial of Destiny — 30 Jun 2023

Pengarah James Mangold akhirnya mengarahkan sekuel yang telah lama ditunggu-tunggu – setelah 15 tahun kepada Indiana Jones: Kingdom of Crystal Skull yang ditayang pada tahun 2008 dulu.

Barisan pelakon bagi filem terbaru nampak sangat hebat dengan penglibatan Phoebe Waller-Bridge, Mads Mikkelsen, Shaunette Renée Wilson, Antonio Banderas, dan, sudah tentu, Harrison Ford.

3. Mission: Impossible — Dead Reckoning, Part One — 14 Julai 2023

Hanya ada satu filem aksi Hollywood yang akan datang yang lebih menjanjikan daripada John Wick: Bab 4, dan ia adalah Mission: Impossible – Dead Reckoning, Part One.

Sepanjang 20 tahun yang lalu atau lebih, francais Mission: Impossible perlahan-lahan menjadi salah satu siri filem Hollywood yang paling dinantikan dan menghiburkan. Terutamanya filem yang dikeluarkan pada 2018, yang dianggap oleh ramai sebagai ansuran terbaik siri itu setakat ini.

Kini, Tom Cruise dan pengarah Christopher McQuarrie sekali lagi bergandingan semula untuk Dead Reckoning, Part One. Sangat sedikit yang diketahui tentang plot filem baru itu, tetapi McQuarrie dan Cruise telahpun dikenali sebagai antara pasangan pengarah-pelakon terhebat Hollywood.

4. Oppenheimer — 21 Julai 2023

Oppenheimer, filem cereka ke-12 daripada pengarah filem Dunkirk dan The Dark Knight, Christopher Nolan, bakal ditayangkan di pawagam pada bulan tujuh akan datang. Sama seperti Dunkirk, filem tersebut akan meneroka salah satu momen paling penting dalam Perang Dunia Kedua.

Dibintangi oleh Cillian Murphy sebagai J. Robert Oppenheimer, karya terbaru Nolan akan mengikuti ahli seorang ahli fizik semasa dia mengetuai Makmal Los Alamos Projek Manhattan dalam penciptaan bom atom.

Treler awal untuk Oppenheimer telah menjualnya sebagai thriller psikologi yang besar – yang menggabungkan eksperimen terkenal Projek Manhattan dengan imej berapi-api dan ngeri tentang kemusnahan yang bom atom mempunyai keupayaan untuk meninggalkannya.

Selain Murphy, barisan pelakon dalam Oppenheimer juga termasuk Emily Blunt, Matt Damon, Florence Pugh, Robert Downey Jr., Kenneth Branagh, Gary Oldman, dan beberapa pemain lain yang dikenali.

5. Barbie — 21 Julai 2023

Siapa sangka yang antara filem yang paling dinantikan pada tahun 2023 adalah filem berkenan mainan popular diantara kanak-kanak perempuan: Barbie!

Beberapa bulan selepas segelintir gambar set dari produksi filem itu viral dan Warner Bros akhirnya keluarkan trailer baginya pada bulan Disember yang ternyata sama suka bermain dan lucu seperti yang diharapkan oleh warga net.

Buat masa ini, sangat sedikit butiran mengenai plot filem arahan Greta Gerwig telah dikeluarkan. Walau bagaimanapun, palet warna pastel-centricnya dan sikap sedar diri yang jelas telah menjadikan Barbie sebagai komedi studio yang paling menjanjikan pada tahun 2023.

Sama seperti Oppenheimer, yang turut ditayangkan di pawagam pada 21 Julai 2023, Barbie juga mempunyai ensembel skrin yang mengagumkan. Margot Robbie dan Ryan Gosling mengetuai filem itu masing-masing sebagai Barbie dan Ken, manakala Will Ferrell, America Ferrera, Kate McKinnon, Emma Mackey, Michael Cera, Simu Liu, Issa Rae, dan Ncuti Gatwa melengkapkan barisan pelakon sokongannya.

Pasti ada banyak lagi filem yang keluar tahun ini kami terlepas pandang, jadi kami menjemput anda untuk komen apa filem yang anda nantikan pada tahun 2023.

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, anda boleh klik pada pautan di bawah:

Artikel Lain Untuk Di Baca