Laporan Salah Agensi Berita Antarabangsa Ini Bikin Warganet Panas

Sebagai seorang rakyat Malaysia, kita harus berbangga dengan pencapaian negara ini dalam membendung penularan COVID-19 menerusi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD), Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

Al Jazeera baru-baru ini memuat naik satu dokumentari yang menyifatkan layanan kerajaan Malaysia terhadap warga asing ketika PKPD ini sebagai satu bentuk penindasan kaum, tidak berperikemanusiaan dan bersifat prejudis terhadap golongan tersebut.

Agensi berita itu turut menggambarkan cara Malaysia mengawal kawasan majoriti warga asing yang positif COVID-19 ini adalah kasar. Mereka tidak boleh keluar dari kawasan itu, kawat besi dinaikkan dan tentera pula dihantar untuk berkawal.

Dalam pada itu, pengalaman petugas kesihatan ini memberikannya perspektif yang berbeza daripada cerita yang didokumentasikan oleh Al Jazeera.

Iskandar yang pernah terlibat secara langsung dalam beberapa operasi saringan COVID-19 di beberapa kawasan PKPD ini tidak bersetuju dengan cara agensi berita antarabangsa itu mendokumentasikan acara tersebut.

Menurut Iskandar lagi, “Apa yang digambarkan melalui dokumentari ini sangat tidak tepat dan sengaja diadakan untuk memburukkan imej Malaysia di mata dunia.”

Tambahnya, semua orang menerima layanan sama rata daripada pihak berkuasa Malaysia, “Mereka yang berada dalam kawasan PKPD ini diarahkan untuk berada di rumah dan tidak boleh keluar.

Kerajaan Malaysia bagaimanapun masih mengedarkan barangan keperluan dapur kepada mereka melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM). Lampin bayi pun kerajaan sediakan kepada mereka yang terjejas. Layanan ini turut sama diberi kepada pendatang asing tanpa izin.”

Selain itu, tindakan pihak berkuasa menahan warga asing yang tidak mempunyai dokumen sah ketika PKPD ini kerana mahu mengurangkan risiko penyakit berjangkit. Jelasnya, “Ini semua risiko kepada rakyat Malaysia.”

Kehadiran pihak tentera di kawasan PKPD itu memang nampak keras tetapi ia bukan berlaku di kawasan warga asing sahaja.

Sementara itu, tinjauan kami mendapati rata-rata warganet tidak setuju dengan kenyataan Al Jazeera:

Pada pendapat anda, adakah tindakan Al Jazeera memuat naik berita tersebut sebagai tidak berperikemanusiaan?

Untuk membaca lebih banyak artikel berkaitan PKPD, anda boleh klik pada pautan di bawah:

Artikel Lain Untuk Di Baca