Koronavirus: Seorang Penjual Santan Didakwa Sebar Berita Palsu

Seorang penjual santan didakwa di Makhamah Majistret kerana menyebarkan berita palsu berkaitan 2019 novel koronavirus (2019-nCoV) menerusi laman sosial pada 27 Januari yang lalu.

Marzuki Abdullah, 40, mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan terhadapnya dibacakan hadapan Majistret, Nordiana Abd Aziz, pada hari ini.

Berdasarkan pertuduhan, tertuduh didakwa membuat kenyataan di Facebook Gabungan Anak Terengganu Original (GATE) mengenai penularan koronavirus yang melibatkan kemasukan pesakit di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) dengan niat atau mungkin mendatangkan ketakutan kepada orang awam.

Kesalahan dikhuatiri mendorong mana-mana individu itu melakukan kesalahan terhadap ketenteraman awam itu didakwa dilakukan di Pangsapuri Ladang Tok Pelam jam 8.22 pagi pada 27 Januari yang lalu dengan menggunakan akaun Facebook Ali Dapicey.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 505 (b) Kanun Keseksaan (KK) dengan memperuntukkan hukuman penjara tidak sampai dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Kes itu dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Amer Abu Bakar Abdullah dan Nor Nabihah Hanim Ayim, manakala tertuduh diwakili peguam, Muhammad Hafizuddin Abdul Haris.

Mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM5,000 dan menetapkan kes tersebut semula pada 3 Mac ini.

Tertuduh sebelum ini ditahan pada 2 Februari lalu atas dakwaan menyebarkan berita palsu.

Diharapkan perkara ini tidak lagi berlaku dan dijadikan sebagai pengajaran.

Untuk baca artikel yang berkaitan wabak koronavirus, sila klik pautan dibawah:

Sumber:

Artikel Lain Untuk Di Baca