Ketahui Punca dan Rawatan Bagi Penyakit Albinisme

Pernahkah anda melihat seseorang yang kulitnya serba putih termasuk rambut? Jika ya, mungkin individu berkenaan adalah salah seorang penghidap Albino.

Apa Itu Albinisme?

Albino atau Albinisme adalah kumpulan yang jarang berlaku dalam gangguan genetik yang menyebabkan kulit, rambut, atau mata mempunyai sedikit atau tiada warna. Albinisme juga dikaitkan dengan masalah penglihatan.

Menurut Pertubuhan Kebangsaan untuk Albinisme dan Hipopigmentasi, kira-kira 1 dalam 18,000 hingga 20,000 orang di Amerika Syarikat mempunyai bentuk albinisme.

Punca Albinism

Kecacatan dalam salah satu daripada beberapa gen yang menghasilkan atau mengedarkan melanin menyebabkan albinisme. Kecacatan ini boleh mengakibatkan ketiadaan pengeluaran melanin, atau jumlah pengeluaran melanin yang dikurangkan. Gen cacat yang dilepaskan oleh kedua-dua ibu bapa kepada anak akan membawa kepada albinisme.

Siapakah Yang Berisiko Untuk Mewarisi Albinisme?

Albinisme adalah penyakit yang diwariskan semasa kelahiran. Kanak-kanak berisiko dilahirkan dengan albinisme jika mereka mempunyai ibu bapa dengan albinisme, atau ibu bapa yang membawa gen untuk albinisme.

Berikut merupakan tanda-tanda Albinisme

 Orang yang mempunyai albinisme akan mempunyai tanda-tanda berikut:

  • tiada warna dalam rambut, kulit, atau mata
  • warna yang lebih cerah daripada normal dari segi warna rambut, kulit, atau mata biasa
  • sensitif kepada cahaya (photophobia)
  • masalah penglihatan

Rawatan Albinisme

Setakat ini tiada ubat untuk albinisme. Walau bagaimanapun, rawatan boleh melegakan simptom dan mencegah kerosakan oleh matahari. Antaranya:

  • cermin mata hitam untuk melindungi mata dari sinaran ultraviolet (UV) matahari
  • pakaian pelindung dan pelindung matahari untuk melindungi kulit dari sinaran UV
  • cermin mata preskripsi untuk membetulkan masalah penglihatan¬†
  • pembedahan pada otot mata untuk membetulkan pergerakan mata yang tidak normal

 

Sekiranya ahli keluarga atau kenalan anda menghidap Albinisme, pastikan mereka mengehadkan aktiviti luar kerana kulit dan mata mereka sensitif terhadap matahari. Malah, sinaran UV dari matahari boleh menyebabkan kanser kulit dan kehilangan penglihatan dalam sesetengah orang yang menghidap albinisme.

Artikel Lain Untuk Di Baca