Kesan Buruk Instagram Terhadap Kesihatan Mental Anda

Media sosial merupakan salah satu platform untuk menyatakan idea dan perasaan. Salah satu media sosial yang paling popular pada hari ini ialah Instagram. Walau bagaimanapun, ramai orang menggunakan Instagram untuk berkongsi perihal dan aktiviti mereka. Platform media sosial kini digemari oleh pelbagai masyarakat dengan lapisan umur.

Tetapi malangnya, pengguna media sosial tidak menyedari bahawa ia akan merosakkan kesihatan mental. Hal ini kerana, menurut penyelidikan yang telah dijalankan oleh Royal Society of Public Health United Kingdom, Instagram adalah aplikasi media sosial terburuk untuk kesihatan mental. Hasilnya diterbitkan dalam laporan bertajuk Status of Mind.

Dalam kajian ini, penyelidik menjalankan pemerhatian terhadap 1447 orang yang berumur 14-24 tahun di England, Scotland, Wales, dan Ireland Utara. Hasilnya, mereka menyimpulkan bahawa Instagram adalah media sosial yang mempunyai kesan buruk terhadap kesihatan mental, mengapa demikian?

Hampir separuh daripada responden berkata Instagram membuat mereka cemas. Tujuh daripada 10 responden merasakan bahawa Instagram membuat mereka kurang yakin dan tertekan. Difahamkan, Instagram digunakan sebagai tempat untuk menunjukkan gambar terbaik. Jadi, seseorang biasanya akan rasa kurang yakin jika anda memuatnaik foto biasa yang akhirnya cuma mendapat sedikit like

Di samping itu, Instagram juga digunakan sebagai kempen media. Pelbagai produk kecantikan iklan untuk pelangsingan menghiasi. Malah, deretan foto-foto selebriti sangat mudah dicari. Gaya hidup selebriti dan imej badan yang hampir sempurna menjadikan pengguna mereka tertekan.

Gambar-gambar gaya hidup mewah seperti percutian di Instagram juga menjadi bahan perbandingan bagi penggunanya. Akhirnya, ini mencetuskan perasaan putus asa seseorang kerana terus membandingkan hidupnya dengan orang lain. Di samping itu, rasa cemas tertinggal trend atau FOMO (Fear Of Missing Out) juga memberi kesan buruk kepada penggunaan Instagram.

Bukan sahaja di Instagram, penyelidikan ini juga dijalankan pada empat media sosial yang paling banyak digunakan, iaitu Youtube, Facebook, Snapchat, dan Twitter. Hasilnya, Youtube berada di kedudukan pertama media sosial terbaik diikuti oleh Twitter, Facebook, dan Snapchat.

Sumber: National Geographic

Artikel Lain Untuk Di Baca