K-Lejen: Isu Plagiat Lagu IU, Penerbit dan Komposer ‘Boo’ Tepis Dakwaan Plagiarisme

Awal minggu ini, dilaporkan bahawa satu aduan telah difailkan terhadap IU yang mendakwa enam lagunya iaitu “The Red Shoes,” “Good Day,” “BBIBBI,” “Pitiful,” “Boo,” dan “Selebriti” telah melanggar undang-undang hak cipta. 

Agensi IU, EDAM Entertainment telah mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung dengan tuduhan itu dan akan memastikan tindakan undang-undang akan diambil terhadap khabar angin yang berniat jahat.

Hal ini menyebabkan lebih ramai penulis lagu IU tampil mengeluarkan kenyataan menangani tuduhan plagiarisme tersebut.

Pada 12 Mei, penerbit muzik dan presiden Mystic Story Jo Young Chul mengeluarkan kenyataan mengenai tuduhan plagiarisme IU baru-baru ini:

Hello.
Sebagai penerbit yang bertanggungjawab dalam penghasilan album IU, saya terfikir untuk membuat sedikit komen.

Saya telah memantau semua lagu yang didakwa mempunyai unsur plagiarisme di YouTube baru-baru ini dan mendapati tiada unsur plagiarisme yang dijumpai. Hanya kerana satu bahagian lagu mempunyai melodi yang sama dengan lagu lain tidak menjadikan ianya satu plagiarisme. Ini bukan pendapat peribadi saya kerana ini adalah preseden mahkamah. Bahagian lagu yang dituduh tidak mempunyai melodi atau perkembangan kord yang sama.

Saya melihat satu artikel mengatakan bahawa kumpulan Jerman Nekta telah menghubungi mengenai plagiarisme dan tidak menerima sebarang maklum balas, tetapi tuduhan tersebut adalah palsu. Pada masa itu, wakil sah Nekta telah menghantar e-mel kepada LOEN [kini Kakao M] dan wakil sah mereka telah memberi respon. Mereka menghantar e-mel dan notis yang mengesahkan fakta asas namun kes itu ditutup apabila mereka tidak lagi memberi maklum balas. Agensi dan firma guaman masih mempunyai e-mel dan notis yang dihantar pada masa itu.

Pertikaian hak cipta pada dasarnya adalah isu antara pemegang hak cipta tersebut. Saya mempersoalkan sama ada pihak ketiga mempunyai hak untuk membuat tuduhan dan mereka mesti bertanggungjawab jika ini adalah fitnah dan mempunyai niat jahat.

Penulis lagu Han Sang Won, yang mengarang “Boo” IU, turut untuk berkongsi penjelasan yang terperinci menerusi akaun Instagramnya:

1. Permulaan mengarang “Boo”

Pada tahun 2008, saya menerima permintaan lagu daripada penyanyi iaitu IU dan genre pilihan saya ialah pop tarian wanita ’80-an. Ia merupakan genre yang saya suka secara peribadi.

Selepas melihat IU, yang merupakan pelajar muda pada waktu itu, saya terfikir tentang lagu tarian tentang kisah cinta dan comel. Saya mula mencipta lirik utama “You’re my boo,” yang diilhamkan oleh perkataan “boo” dan kemudian membuat lagu itu dengan melaksanakan kaedah susunan dan rentak biasa pop tarian wanita 80-an.

Melodi lirik korus “You’re my boo” pula dipinjam daripada lagu lain IU sendiri iaitu “Merry Christmas Ahead,” dan saya percaya ini adalah sebab terbesar mengapa lagu ini menerima begitu banyak sambutan sehingga bahagian ini digubah semula menjadi lagu rap oleh Geeks.

2. Suntingan secara silang pada bahagian “Intro”

Imej pop tarian disko 80-an iaitu irama intro untuk lagu yang dituduh oleh YouTuber mungkin nampak serupa dengan perkembangan empat bar (struktur 5-2-4-1) pada bahagian intro bar sembilan hingga dua belas dengan baris korus belakang empat saat untuk sejumlah tiga bar, tetapi sekiranya anda membuat tuduhan dengan cara ini, maka kebanyakan lagu yang ada di dunia ini juga boleh dikatakan “plagiarisme.”

Sebagai contoh lagu “I Can’t Go For That” daripada Hall & Oates yang diilhamkan oleh Michael Jackson “Billie Jean,” adalah dua lagu berbeza tetapi rentak intro utama dan garis dasar tema adalah sama, jadi intro tersebut disunting secara bersilang dengan hanya empat bar dan mendakwa ini sebagai “plagiarisme.

3. Apakah melodi lagu yang serupa dengan “Boo”?

Saya mendedahkan bahawa melodi lagu “Boo” adalah 100 peratus lagu asal saya dari awal hingga akhir. Ia sama sekarang, tetapi “Boo” ialah lagu yang saya buat selepas berjaga sepanjang malam berfikir dan berusaha untuk mencipta melodi yang lebih asli daripada mana-mana lagu di dunia.

Selain daripada “melodi korus belakang” dan intro “3 bar 4-saat” yang didakwa YouTuber, adakah terdapat mana-mana bahagian melodi dalam masa main 3 minit 32 saat lagu itu yang terasa serupa? Bolehkah ianya dipanggil plagiarisme jika “Boo” dicadangkan kepada pengatur muzik yang berbeza dan intro dan iringan (MR) dilakukan secara berbeza? Melodi lagu tersebut tiada persamaan dengan lagu yang didakwa oleh YouTuber tersebut.

“Boo” dibuat dengan genre pop tarian wanita 80-an dan hasilnya ialah lagu yang mengetengahkan genre Funk Rock di mana kuncinya ialah riff gitar elektrik utama yang berulang-ulang jadi saya merasakan bahawa ia berbeza daripada lagu pop tarian yang anda dakwa yang menonjolkan bass dan irama.

4. Menjawab semula isu penyuntingan berniat jahat dan hasutan

Saya berasa amat sedih untuk YouTuber yang membuat perbezaan suntingan yang berniat jahat dengan hanya bahagian intro yang serupa. Untuk makluman anda, proses (5-2-4-1) ialah kord yang digunakan dalam “Happy Me” Eco dan banyak lagu lain.

5. Niat pengadu. Itu yang saya nak tahu.

Apakah niat orang yang menuduh IU ketika saya, komposer “Boo,” masih berada di sini? Saya bersedia bila-bila masa untuk berbincang dengan “komposer yang menulis lagu” yang mendakwa plagiarisme mengenai lagu saya. Jadi sekiranya anda adalah “komposer” lagu tersebut, sila hubungi saya.

Selama 14 tahun dari mengeluarkan “Boo” sehingga kini, saya tidak pernah dihubungi oleh “komposer” yang mendakwa “Boo” menciplak lagu mereka.

6. Ringkasan – “Adakah ia plagiarisme jika intronya serupa?”

Daripada penulis lagu Han Sang Won.

Awal minggu ini, penulis lagu IU “Good Day,” “The Red Shoes,” “dan “BBIBBI” turut berkongsi kenyataan yang menepis dakwaan isu plagiarisme tersebut.

Sumber:

Artikel Lain Untuk Di Baca