“Jiwa Kacau Tu Macam Kau Putus Cinta Dulu Tu Ke?”, Nami Diasak Dengan Soalan-Soalan Tentang Cara Beliau Menulis

Dilahirkan secara normal di Kluang, Johor, Nami telah mencipta nama sebagai seorang novelis yang produktif dan dikenali ramai. Nami telah menulis lebih 15 buah buku sehingga ke hari ini. Antara yang terkenal adalah novel Awek Chuck Taylor, Pengejar Bintang, Bau Semangat Anak Muda, Lelaki Eksistensial, Rokok Nan Sebatang, Enam Darjah dan Rumah No. 6 (sekadar menyebut beberapa judul).

Berikut perbualan saya bersama beliau:

“Nami, kongsi sikit tips menulis untuk bacaan pembaca di I Am Lejen,” ujar saya kepada Nami yang sedang leka bermain telefon pintarnya sambil menyedut ais kosong. Kami ketika itu sedang lepak ‘ngeteh’ di Restoran Darussalam, tidak jauh dari I Am Lejen Shop.

“Aku sebenarnya bila ditanya tips nak menulis ni, aku fikir lama juga macam mana nak jawab. Sebab aku sendiri tak tahu apa tips nak menulis. Aku pakai tulis je.” jawab Nami sambil sengih kerang.

“Ye lah. Cuba kau cerita apa kau buat untuk siapkan karya-karya kau tu. Ringkaskan je lah.”

“Ok macam ni lah. Bismillahirrahmanirrahim.” Nami menyedut lagi ais kosong daripada gelas di hadapannya sehingga habis.

“Bila menulis, benda pertama ialah kita kena tahu kekuatan dan kelemahan kita dulu. Kelemahan kita tu kita nak atasi, atau kita nak cuba elak. Kekuatan kita tu pulak adalah apa benda yang kita nak eksploit atau gunakan betul-betul. Cuma jangan overdo.” sambung Nami dengan gaya tangan seperti pensyarah UiTM.

“Ok. Tu baru satu. Lagi?”

“Kedua, bila menulis, kalau kita tak faham sesuatu topik, kita tanya orang. Barulah dapat perspektif yang lain.”

“Tu je? Alahai pendeknya la. Orang baca ni nanti jangan maki kau sudahlah, Nami.”

“Kahkahkah. Pendek-pendek dah la. Huraian panjang-panjang nanti orang suruh aku lukis gambar kang payah pulak.”

“Ha ok ok. Teruskan.”

“Ketiga, baca buku. Tapi bila baca tu, kita janganlah tiru. Umpamanya bila baca buku Murakami kita pun nak tulis macam Murakami. Kita ambik sikit pengaruh tapi kita gayakan dengan cara kita.”

“Ok, next.”

“Keempat, akan ada satu masa, penulis juga akan ada writer’s block – tak boleh tulis. Kadang-kadang bukan sebab tak ada idea, tapi mood tu yang takde, atau ada peristiwa yang buat kita jiwa kacau.” masuk bahagian ni, Nami berhenti sekejap sambil termenung membuang pandang ke luar kedai makan.

“Jiwa kacau tu macam kau putus cinta dulu tu ke?” soal saya berseloroh.

“Hehehe. Tu lagi parah, bro.” Nami tersengih malu apabila menyedari saya berjaya membaca fikiran beliau.

“So kalau writer’s block tu apa kau buat?”

“Jadi, bila macam tu, kalau saya, saya akan cuba keluar dari bandar atau cuba ubah waktu tidur ke, atau makan benda yang bukan selalu kita makan. Buat benda selain daripada apa yang kita buat hari-hari. Untuk saya, itu boleh atasi writer’s block yang saya alami.”

“Menarik. Lagi?”

“Kelima, jadi penulis ni, kena sedarlah, kita tak sempurna. Akan ada kritikan, itu normal. Yang mana membina, kita ambil dan kita bina. Yang mana kerja nak meruntuh, kita buat tak port je. Tak payah semak kepala.”

“Ye je kau ni. Habis tu yang kau dok perang selalu kat Twitter tu apa benda?”

“Haha. Tu kadang-kadang. Dulu-dulu ye lah macam tu. Makin lama aku dah makin faham dah. Tak layan dah sekarang ni.”

“Ok bagi point last. Satu lagi.”

“Keenam, last sekali, kita tak boleh stuck dengan tulisan yang lama saja. Umpamanya kalau tahun 2010 kita tulis gitu, dah tahun 2016 kalau kita tulis macam tu je, maknanya tak ada perubahan. Kita kena cuba cari gaya baru, dan dari situ baru kita boleh improve dari tahun ke tahun.”

“Ok cun brader. Aku harap bila orang baca tips kau ni, ada la yang bersemangat nak menulis.”

“Tulis saja. Hidup ini banyak benda yang kita tak buat, kita tak tahu. Nak menulis, kena menulis. Mulalah macam mana pun. Teruk tak teruk, yang penting, tulis dulu.”

Begitulah antara tips yang telah dikongsikan oleh Nami untuk dikongsikan. Semoga memberi manfaat kepada kita semua.

Untuk membeli buku-buku tulisan Nami, bolehlah berbuat demikian melalui laman web Lejen Press.

Artikel Lain Untuk Di Baca