Jangan Jadi ‘Toxic’ Dalam Persahabatan! Kenali 5 Kelakuan Negatif Ini

Jangan menjadi racun dalam persahabatan, kelak ia akan memakan diri. Pernah dengar istilah toxic people? Ia merujuk kepada individu yang suka menyusahkan dan merugikan orang lain, baik secara fizikal mahupun emosi.

Kenali ciri-ciri individu yang tergolong dalam kategori toxic people yang perlu anda ambil tahu.

1. Ada Semasa Senang Saja

Golongan ini tidak ada bersama di saat anda memerlukannya. Tetapi sering mendesak anda untuk menolongnya ketika dia susah. Dia juga akan sering mengungkit setiap pertolongan yang diberikan dahulu.

2. Tiada Sikap Simpati

Individu seperti ini seorang yang negatif kerana dia tidak akan faham keadaan orang lain. Contoh, jika anda berkongsi masalah dengannya, bukan nak dibantu atau disokong tapi sibuk menyalahkan dan menghakimi anda.

3. Suka Mengawal Dan Memanipulasi Orang Lain

Paling menjengkelkan ialah individu seperti ini suka sangat mengawal, memanipulasi dan mempergunakan orang lain bagi mencapai tujuannya. Golongan ini juga cenderung untuk menipu dan menyakiti hati orang lain.

4. Tidak Akan Mengaku Salah

Sudah jelas kesalahannya tetapi golongan ini susah untuk minta maaf, sebaliknya menyalahkan orang lain pula. Mereka akan berpura-pura dan cuba mencari simpati serta perhatian.

5. Sering Merendahkan Orang Lain

Golongan ini sentiasa cemburu dan iri hati dengan kejayaan orang lain. Malah sering menafikan kejayaan orang lain dek kerana ketidakpuasan hatinya. Tanpa rasa bersalah dia akan membanding-bandingkannya secara negatif dengan orang lain atau dirinya sendiri. Tindakan lebih berani lagi dengan menjatuhkan anda.

Cuba lihat ciri-ciri yang kami kongsikan ini, ada tak dalam persahabatan anda? Jika ada, lebih baik anda jauhkan diri daripada mereka.

Artikel Lain Untuk Di Baca