Ini Sebab Saintifik Kenapa Anak Itik Berenang Dalam 1 Baris

Jika anda pernah lihat sekumpulan anak-anak itik sedang berenang dengan ibu mereka, anda pasti perasan kebanyakan daripada mereka berenang dalam satu barisan mengikut ibu mereka.

Pernah anda tertanya kenapa mereka melakukan sedemikian? Rupa-rupanya terdapat sebab yang logik di sebalik perbuatan mereka tersebut.

Secara mudahnya, dengan mendayung kaki mereka di tempat yang betul, iaitu di dalam satu barisan di belakang ibu mereka, anak itik dapat menjimatkan tenaga dengan melayari ombak ibu mereka.

Sumber : Pinterest

Dalam isu 10 Journal of Fluid Mechanics, penyelidik melaporkan dengan mendayung di dalam satu barisan tertib di belakang ibu mereka, bayi itik dapat menaiki ombak ketika ia naik. Rangsangan itu menjimatkan tenaga anak itik.

Pengukuran metabolisme awal itik menunjukkan bahawa anak-anak menjimatkan tenaga ketika berenang di belakang.

Seorang arkitek tentera laut, Zhiming Yuan dari Universiti Strathclyde di Glasgow, Scotland dan rakan sekerjanya telah menggunakan simulasi komputer gelombang unggas air untuk mengira fizik di sebalik penjimatan tenaga ini.

Dan mereka temui, apabila itik berenang pada tempat yang betul di belakang ibu mereka, mereka mendapat ‘bantuan’ dalam renangan mereka.

Kata mereka, apabila seekor anak itik berenang sendiri, ia melancarkan ombak di belakangnya, yang menghabiskan sebahagian tenaga yang biasanya akan mendorongnya ke depan. Seretan ombak itu menentang gerakan anak itik.

Tetapi anak itik yang berada di tempat yang betul (di belakang ibu mereka) mengalami 158 peratus kurang daya seret ombak berbanding ketika berenang bersendirian, pengkaji mengira, bermakna anak itik mendapat tolakan sebaliknya.

Apabila anak-anak itik tersebut berbaris di belakang ibu mereka, mereka sebenarnya berkongsi daya yang diberikan ibu mereka. Setiap anak itik dalam barisan mendayung-dayung ombak kepada mereka di belakang, jadi seluruh anak itik mendapat tunggangan percuma.

Tetapi untuk fizik ini benar-benar berfungsi, anak-anak perlu mengikuti ibu mereka. Sekiranya mereka jauh dari kedudukannya, berenang akan menjadi lebih sukar.

Dengan kata lain, alam akan menghukum anak itik jika ia tidak mengikuti ibunya.

Untuk baca artikel-artikel yang berkaitan, anda boleh klik pada pautan di bawah:

Sumber:

Artikel Lain Untuk Di Baca