Ini Adalah 8 Makanan Harian Yang Mampu Mencegah Kanser

Kanser merupakan penyakit pembunuh nombor 1 di Malaysia. Penyakit ini dihidapi oleh semua peringkat umur, tidak kira tua atau muda.

Umur mengetahui bahawa penyakit kanser adalah penyakit yang sukar untuk diubati. Malah kebiasaannya pesakit kanser akan berakhir dengan kematian.

Oleh itu, wajar untuk kita mengambil langkah pencegahan sebelum dijangkiti kanser. Tahukah anda, kanser boleh dicegah jika kita mengambil pemakanan yang betul. Berikut merupakan lapan makanan harian yang mampu mencegah kanser.

1. Bunga kubis


Bunga kubis mengandungi sulforaphane, sebatian yang telah terbukti mempunyai kesan anti-kanser.

Sulforaphane dilepaskan apabila bunga kubis dipecahkan, jadi tumpuan kepada mengunyahnya sebelum menelan. Kompaun ini bertujuan memusnahkan sel-sel kanser tertentu tanpa merosakkan sel-sel sihat anda.

2. Lobak merah

Walaupun lobak dianggap baik untuk penglihatan mata, penyelidikan dari sepuluh tahun yang lalu menunjukkan bahawa lobak juga baik terhadap beberapa jenis kanser, satu daripadanya adalah kanser prostat.

Satu kajian telah dilakukan ke atas tikus yang diberi makan pengambilan lobak merah dan kajian telah menunjukkan bahawa lobak merah boleh menghentikan pertumbuhan kanser prostat.

Justeru itu, lobak mempunyai banyak manfaat kesihatan yang lain juga dan tidak ada sebab untuk kita tidak memakan lobak merah.

3. Avocado

Dalam kalangan kita, tidak ramai yang meminati buah-buahan ini. Akan tetapi, avocado adalah makanan yang mempunyai begitu banyak manfaat.

Avocado mempunyai banyak nutrien, kebanyakannya antioksidan yang telah terbukti untuk mengurangkan risiko beberapa bentuk kanser.

Selain itu, avokado juga mempunyai jumlah yang tinggi lemak monotaktepu sihat. Ini adalah buah-buahan yang tinggi lemak, yang pasti menarik memandangkan kebanyakan buah-buahan lain yang sangat rendah lemak atau bebas lemak.

Avokado sebenarnya juga boleh membantu anda menurunkan berat badan dan bukan sebaliknya.

4. Brokoli

Brokoli merupakan salah satu yang terbaik sebagai pejuang kanser semula jadi terhadap pelbagai jenis kanser.

Kolon dan kanser pundi kencing adalah antara dua kanser bahagian yang boleh dirawat atau dicegah apabila makan brokoli. Simpan di tempat yang segar, sejuk beku atau pra-masak, ia masih mengekalkan kebanyakan nilai pemakanan.

Tahap serat yang tinggi dalam brokoli juga boleh membantu dengan penghadaman anda, jadi brokoli adalah sayur-sayuran yang sangat bermanfaat untuk kesihatan anda jika makan dengan kerap.

5. Tomato

Toamato adalah buah yang sangat sihat dan lazat. Tomato yang dimasak membantu badan anda mengeluarkan lebih lycopene, fitokimia tertentu yang menyediakan manfaat melawan kanser.

Tomato juga menyediakan banyak antioksidan untuk badan anda, dan sangat berguna untuk merawat atau mencegah kanser prostat.

Terdapat banyak cara untuk makan tomato, ia boleh dimakan mentah atau dimasak dengan hidangan, atau dicampur untuk membuat jus juga.

6. Walnut

Bagi mengelakkan kanser payudara atau kanser protat, walnut adalah jawapan yang terbaik.

Walnut mengandungi banyak omega 3, sejenis asid lemak yang memberi manfaat kepada kesihatan seperti mengurangkan risiko mendapat penyakit jantung dan mengurang kolestrol tinggi.

Walnut biasanya diambil sebagai sarapan pagi atau sebagai snek di waktu malam.

7. Halia

Kajian telah membuktikan bahawa halia sebenarnya berfungsi lebih baik daripada ubat kanser dalam menentang sel-sel kanser. Ini terutamanya yang dinyatakan dalam kajian yang dilakukan dalam mencegah sel-sel kanser prostat.

Selain itu, ia juga mempunyai ciri-ciri anti radang dan boleh membantu sebagai penawar terhadap mabuk. Jika anda cenderung untuk mengalami mabuk, makan beberapa kulit halia kering atau rebus halia dengan air untuk membuat air halia atau teh.

8. Bawang putih

Pengamalan memakan bawang putih memberikan banyak manfaat kepada kesihatan. Salah satu daripada yang sudah tentu adalah ia membantu mencegah kanser.

Bawang putih dikatakan dapat menghentikan sel-sel kanser daripada membiak dan merebak. Ia juga mempunyai kesan anti-virus dan anti-bakteria yang bertindak seperti antibiotik yang boleh bekerja dengan baik terutama terhadap jangkitan kulat.

Untuk membaca lebih banyak artikel mengenai kanser, anda boleh klik pada pautan di bawah :

Artikel Lain Untuk Di Baca