Ini 5 Fakta Menarik Tentang Golongan Darah O Yang Anda Mungkin Tidak Ketahui

Jenis darah seseorang ditentukan berdasarkan jenis antigen pada sel darah merah. Pembahagian kumpulan darah ini dikelompokkan menjadi empat jenis iaitu A, B, AB, dan O.

Di samping itu, kumpulan darah juga dikelaskan berdasarkan faktor rhesus (Rh). Sekiranya terdapat faktor Rh dalam darah seseorang, itu bermakna dia mempunyai rhesus positif. Sebaliknya, jika seseorang tidak mempunyai faktor Rh dalam sel darah merahnya, itu bermakna mereka dinyatakan mempunyai rhesus negatif.

Darah O adalah jenis darah yang paling biasa dijumpai di dunia. Sebagai tambahan, fakta-fakta berikut mengenai jenis darah O juga menarik untuk diketahui:

1. Pemilik golongan darah O adalah penderma sejagat

Tidak seperti kumpulan darah A, B, dan AB yang mempunyai antigen, golongan darah O adalah satu-satunya jenis kumpulan darah yang tidak mempunyai antigen. Ini menjadikan golongan darah O kurang berisiko menyebabkan reaksi transfusi darah.

Oleh itu, seseorang yang mempunyai kumpulan O negatif dapat menderma darah mereka kepada semua kumpulan darah. Ini menjadikan golongan darah O digelar penderma darah sejagat.

2. Jenis darah O kebanyakannya disimpan di bank darah

Hampir semua bank darah dan hospital di seluruh dunia menuntut agar lebih banyak bekalan jenis darah O (terutama darah O negatif rhesus) disimpan.

Ini kerana golongan darah O dianggap sebagai risiko lebih rendah untuk menyebabkan reaksi transfusi, sehingga dapat digunakan setiap saat oleh pesakit yang memerlukan pemindahan darah kecemasan.

Namun, itu tidak bermaksud pemilik darah jenis lain perlu berkecil hati. Setiap titisan darah yang disumbangkan tanpa mengira jenis darah, mempunyai peranan besar dalam membantu kehidupan seseorang.

3. Wanita dengan golongan darah O dianggap lebih berisiko mengalami masalah kesuburan

Andaian ini masih menjadi perbahasan kontroversi. Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa rata-rata wanita dengan golongan darah O mempunyai lebih banyak hormon FSH berbanding wanita dengan golongan darah yang lain.

Tahap FSH yang tinggi boleh menyebabkan jumlah telur yang lebih kecil di rahim, sehingga berisiko hamil. Sementara itu, ada juga kajian lain yang menolak tanggapan ini dan tidak menemukan kaitan antara risiko masalah kesuburan dengan golongan darah O atau jenis darah yang lain.

Sekiranya anda seorang wanita dengan golongan darah O, jangan terlalu risau. Keadaan kesuburan tidak ditentukan oleh jenis darah semata-mata. Ada sejumlah faktor lain yang juga mempengaruhi, bermula daripada gaya hidup, usia, diet, keturunan atau faktor genetik, kesan sampingan ubat dan keadaan perubatan tertentu.

Untuk menjaga kesihatan dan kesuburan, anda masih perlu menjalani gaya hidup sihat dengan makan makanan berkhasiat, bersenam dengan rajin, tidak merokok dan minum minuman beralkohol serta mengamalkan seks yang selamat.

4. Keberkesanan diet khusus bagi golongan darah O

Diet jenis darah adalah peraturan diet yang disesuaikan dengan jenis darah seseorang. Kaedah diet ini menasihatkan pemilik golongan darah O untuk mengamalkan makanan yang tinggi protein dan rendah karbohidrat seperti daging tanpa lemak, ikan, sayur-sayuran, buah-buahan, dan minyak zaitun.

Walaupun cukup banyak diikuti oleh beberapa orang, hakikatnya ialah sehingga kini keberkesanan diet golongan darah O belum terbukti lebih sihat dan lebih baik daripada jenis diet lain. Oleh itu, apa sahaja jenis darah anda, anda tetap disarankan untuk makan makanan sihat dengan pemakanan seimbang.

5. Pilihan senaman untuk pemilik golongan darah O

Selain menu diet, ada jenis senaman yang disarankan untuk pemilik golongan darah O. Jenis darah ini lebih sesuai untuk melakukan sukan dengan intensiti pergerakan yang tinggi seperti joging, berenang, berbasikal, zumba, atau lompat tali.

Namun bukan hanya untuk pemilik golongan darah O, orang daripada kumpulan darah lain juga akan mendapat faedah bersenam yang baik untuk kesihatan. Kuncinya adalah bahawa latihan perlu dilakukan secara rutin dan teratur.

Penulis:

  • Nur Afida Hannan Binti Mohd Rosli adalah pelajar Fakulti Filem, Teater dan Animasi (FiTA) UiTM.
  • Dr. Mohd Syuhaidi Abu Bakar adalah Pensyarah Kanan dan Timbalan Dekan Penyelidikan dan Jaringan Industri (FiTA) UiTM.

Untuk baca lebih banyak artikel berkaitan fakta menarik, anda boleh klik pada pautan di bawah:

Sumber:

Artikel Lain Untuk Di Baca