Ingatkan Ayam Mahu Bertelur, Wanita Ini Terkejut Dapat Tahu Ular Tedung Atas Kepala

*Gambar di atas hanya sekadar hiasan.

Seorang suri rumah di Sik, Kedah berdepan detik cemas apabila mendapati seekor ular tedung selar sedang bergayut di atas alang rumah yang berada betul-betul di atas kepalanya.

Insiden itu berlaku ketika wanita itu baru memasuki dapur untuk memasak pada awal pagi tadi. Sofiah Ismail dari Kampung Kenangan Jeneri berkata bahawa dia ingin menyediakan sarapan untuk keluarganya pada waktu kejadian.

Wanita berusia 53 tahun itu menjelaskan dia mula-mula terdengar bunyi kuat seperti ayam hendak bertelur tetapi tidak menyangka ia datang daripada ular tedung selar berkenaan.

Gambar di atas hanya sekadar hiasan

Sofiah yang panik terus memaklumkan perkara itu kepada suaminya sebelum menghubungi Angkatan Pertahanan Awam (APM).

Dalam pada itu, Pegawai Pertahanan Awam Daerah Sik, Leftenan (PA) Haisul Aishah Mohd Napiah berkata sepasukan anggota digerakkan ke lokasi sebaik sahaja menerima panggilan pada kira-kira jam 7.30 pagi.

Menurut Haisul Aishah lagi, anggotanya mendapati seekor ular tedung selar sepanjang 2.5 meter itu cuba menyembunyikan diri di belakang almari dapur dalam rumah berkenaan sebaik sahaja mereka tiba di tempat kejadian.

Anggota APM berhempas-pulas mengumpan ular itu yang berada di hujung almari dapur untuk keluar dari tempat sempit kerana ia sentiasa mengembangkan kepalanya. Bimbang dengan keadaan reptilia itu yang semakin agresif, anggota APM cuba mengalihkan perhatian ular berkenaan.

Haisul Aishah berkata musim reptilia berbisa berkenaan mengawan dan bertelur kini sudah bermula dan ia akan mencari lokasi panas untuk mengeram telurnya.

Sekiranya pernah mengalami kejadian sama seperti ini, anda perlu menghubungi talian 999 dan bukannya mengambil tindakan sendiri sekiranya berdepan reptilia berbisa berkenaan agar ia tidak mengancam nyawa.

Untuk membaca lebih banyak artikel berkaitan haiwan, anda boleh klik pada pautan di bawah:

Sumber:

Artikel Lain Untuk Di Baca