Ikuti Perkongsian Seorang Doktor Tentang Anencephaly

Melalui satu bebenang daripada Twitter, pemilik akaun Dr.Muhammad Eizat berkongsi maklumat tentang Anencephaly.

Anencephaly adalah keadaan yang wujud semasa lahir (kecacatan kelahiran). Ia menjejaskan otak dan tulang tengkorak bayi.  Dengan keadaan ini, otak tidak terbentuk sepenuhnya. Ia sering tidak mempunyai bahagian atau keseluruhan serebrum. Serebrum  adalah kawasan otak yang digunakan untuk berfikir, melihat, mendengar, menyentuh, dan bergerak. Tidak ada tulang di bahagian belakang kepala. Tulang juga mungkin hilang di bahagian depan dan sisi kepala.

Anencephaly adalah sejenis kecacatan tiub neural. Ia berlaku pada kira-kira 3 dari 10,000 kehamilan setiap tahun. Nombor yang tepat tidak diketahui kerana banyak kehamilan ini berakhir dengan keguguran. Tiada rawatan untuk Anencepaly keadaan ini paling sering menyebabkan kematian dalam beberapa hari atau minggu.

Apa yang menyebabkan Anencephaly terjadi ke atas bayi? Semasa kehamilan, otak dan tulang belakang bermula sebagai plat sel rata. Plat ini digulung ke dalam tiub yang dipanggil tiub saraf. Tiub itu sepenuhnya terbentuk 28 hingga 32 hari selepas pembuahan. Jika semua atau sebahagian tiub saraf gagal ditutup, ini akan membuka. Pembukaan dipanggil kecacatan tabung neural terbuka. Pembukaan dalam tiub boleh dibiarkan terdedah atau ia mungkin ditutup dengan tulang atau kulit. Anencephaly adalah apabila tiub saraf gagal ditutup di pangkal tengkorak. Kecacatan tiub neural mungkin disebabkan oleh gen yang diluluskan dari kedua ibu bapa dan faktor persekitaran. Antara faktor ini termasuk obesiti, diabetes tidak terkawal pada ibu, dan beberapa ubat preskripsi. Dalam kebanyakan kes, kanak-kanak dengan kecacatan tabung neural tidak mempunyai sejarah keluarga masalah ini.

 

 

Beliau juga menyarankan agar semua wanita mengambil asid folik 400 mikrogram sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum hamil sehingga minggu ke 12 kehamilan. Dos yang lebih tinggi HANYA untuk sesetengah kumpulan ibu hamil seperti ibu ada kencing manis (diabetes). Asid folik dapat  menolong melindungi bayi dalam kandungan anda daripada kecacatan dalam sistem sarafnya atau nama saintifiknya Anencephaly

Jadi untuk wanita yang bakal menjadi ibu jangan lupa untuk mengambil asid folik untuk kesihatan bayi.

 

Artikel Lain Untuk Di Baca