Hilang Kawalan, Helikopter Polis Diraja Malaysia Terhempas Di Tawau

Siasatan berhubung sebuah helikopter milik Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang terhempas di Batalion 14, Pasukan Gerakan Am (PGA) Tawau akan dijalankan pada hari ini.

Helikopter jenis Agusta Westland AW139 dengan nombor pendaftaran 9M-PMC itu dijadualkan berlepas semula dari Tawau pada jam 7.28 malam sebelum gagal dikesan daripada data pangkalan.

Memetik laporan Berita Harian, helikopter yang membawa enam anggota PGU Kota Kinabalu itu berlepas dari Lahad Datu ke Tawau pada tengah hari semalam untuk mengisi minyak helikopter sebelum ke Kem PGA yang kemudian hilang kawalan lalu terhempas.

Untuk mengawal lokasi kejadian, pusat kawalan di tempat kejadian diaktifkan serta-merta dan ia dikendalikan oleh Ibu Pejabat Polis Daerah Tawau.

Memetik laporan BERNAMA, Ketua Polis Daerah Tawau, ACP Peter Umbuas berkata Komander Pasukan Gerakan Udara (PGU) Sabah akan ke lokasi kejadian pada pagi ini.

Seorang saksi, Wong yang ditemui berhampiran lokasi kejadian berkata helikopter Agusta Westland AW139 itu dipercayai mengalami masalah enjin sebelum terhempas.

Pada waktu kejadian, Wong berada di rumahnya yang terletak di Jalan Muhibbah Raya sebelum terdengar bunyi kuat di udara.

Tambahnya, helikopter itu terbang rendah dan berpusing-pusing sebelum hilang daripada pandangan mata.

Wong berkata, “Saya baru lepas makan kira-kira pukul 7 malam, helikopter biasa lalu di kawasan rumah saya, tapi hari ini bunyi kuat lain macam.”

Menurut laporan BERNAMA, Komander PGU Sabah, ACP Ahmad Lokman Abdul Hadi berkata seorang anggota yang cedera tersepit merupakan seorang pemerhati udara.

Untuk membaca lebih banyak artikel berkaitan helikopter, anda boleh klik pada pautan di bawah:

Artikel Lain Untuk Di Baca