“Hati Kena Kering, Dik.” – Resmanshah Berkongsi 4 Tips Tentang Penulisan

Sedikit perkongsian daripada Resmanshah (penulis Langit Nan Gelap dan Lelaki Dan Sebilah Pisau).

Tips nak jadi penulis novel?

1. Membaca!
Memang yang ni leceh dan ramai orang nak skip. Tapi maaf cakap. Kau kena jadi pembaca dulu sebelum jadi penulis. Sebab membaca ni penting untuk kau kenal dengan dunia penulisan.

2. Tulis Je Dulu!
Kau tak payah fikir mana nak mula, dengan siapa kau nak belajar, atau buku apa yang kau kena baca. Kau tulis je dulu idea yang ada dalam kepala tu. Sebabnya, macam mana kau nak tahu kelemahan kau kalau kau tak mula menulis?

3. Cipta Cerita Luar Biasa Daripada Perkara Yang Biasa.
Ramai orang tak siap-siap novelnya sebab tak ada idea katanya. Sudahnya kau salahkan ‘writer’s block’. Formula aku simple. Aku akan gunakan benda atau perkara yang biasa untuk aku hasilkan cerita yang luar biasa. Ambil contoh, kau nak tulis cerita seram dan thriller. Kau boleh cerita pasal sebatang pensel yang menjadi punca kepada 10 kematian di sebuah kampung. Nampak tak?

4. Hati Kena Kering.
Nak jadi penulis ni hati kena kering, dik. Tak boleh kaca atau sensitif sangat. Baru kena reject sekali dengan Lejen, kau dah down sampai tahap give up. Aku yang terbit 13 novel ni, ambil masa 4 tahun sebelum novel pertama aku diterbitkan.

Akhir kata, harap tips-tips ni boleh beri manfaat kepada korang yang ada keinginan dan cita-cita hendak jadi penulis.

Artikel Lain Untuk Di Baca