Hasil Pemburuan Haram, Gajah Tidak Bergading Semakin Bertambah

Satu kajian di Mozambique mendapati apabila pemburu gading menyasarkan gajah, pemburuan tersebut bukan sahaja menjejaskan bilangan haiwan tersebut malah menyebabkan peningkatan gajah tanpa gading secara semula jadi.

Semasa Perang Saudara Mozambique, yang berlangsung dari 1977 hingga 1992, tentera menyasarkan gajah dan hidupan liar lain untuk makanan dan gading.

Sumber: Getty Image

Akibat daripada ini, bilangan herbivor besar di Taman Negara Gorongosa negara telah berkurangan lebih daripada 90%.

Apabila bilangan gajah berkurangan, perkadaran gajah savana Afrika betina tanpa gading (Loxodonta africana) meningkat daripada kira-kira 18 peratus kepada 51 peratus, menurut bukti video dan fotografi.

Penyelidik melaporkan bahawa pemburuan selama beberapa dekad nampaknya telah menjadikan ketiadaan gading lebih berfaedah dari sudut evolusi di Gorongosa, menyebabkan kepada penyebaran gajah betina tanpa gading.

Gambar oleh: Joyce Poole

Menurut ahli biologi evolusi Shane Campbell-Staton dari Princeton University dan rakan-rakannya, pembunuhan cepat gajah bergading mengubah gabungan sifat dalam populasi gajah hanya dalam dua dekad, meninggalkan lebih ramai individu tanpa gading.

Walaupun pemburuan haram berkurangan, ciri tanpa gading boleh diwarisi, dan perubahan evolusi dalam populasi mungkin berlangsung selama beberapa generasi.

Memandangkan kesan besar gajah terhadap alam sekitar mereka, pemburuan haram mempunyai potensi untuk “mengubah trajektori evolusi” dalam gajah Gorongosa, menurut Campbell-Staton.

“Gading bukan sahaja untuk pertunjukan,” dia terus menerangkan bagaimana gajah menggunakan gading mereka untuk menggali air dan mengupas kulit pokok untuk makanan. “Apa yang berlaku jika gajah tidak mempunyai alat untuk melakukan perkara itu?”

Amat menyedihkan apabila mengetahui akibat daripada kejahatan tangan-tangan manusia, haiwan seperti gajah ini menjadi mangsa sehinggakan perlu mengubah diri mereka untuk kekal selamat.

Untuk baca artikel-artikel yang berkenaan, anda boleh klik pada pautan di bawah:

Sumber:

Artikel Lain Untuk Di Baca