Hari Pekerja Disambut Dalam Keadaan Normal Baharu

Hari ini tanggal 1 Mei, tenaga kerja di seluruh Malaysia meraikan sambutan Hari Pekerja dalam suasana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan pastinya ia berbeza selepas kita menempuhi pelbagai cabaran berikutan pandemik COVID-19.

Tiada perhimpunan hari pekerja seperti kebiasaannya, sama ada yang dirancang oleh Kerajaan Persekutuan mahupun negeri dan ini adalah sebahagian daripada normal baharu yang perlu dilalui masyarakat Malaysia pada hari ini.

Hari Pekerja kali ini disifatkan ‘unik’ kerana berjaya menaikkan semangat pekerja untuk memberikan yang terbaik kepada kesejahteraan negara terutamanya kepada petugas barisan hadapan sama ada secara langsung atau tidak langsung. Mereka semua bekerja tanpa mengenal erti penat lelah untuk memenuhi tanggungjawab yang diamanahkan.

Sementara itu, pekerja yang bukan daripada sektor yang dibenarkan kerajaan untuk beroperasi diminta agar kekal duduk di rumah supaya dapat bersama-sama memutuskan rantaian penularan wabak COVID-19 ini.

Dalam masa yang sama, tidak dilupakan juga terdapat pekerja yang pendapatan mereka terjejas sewaktu wabak ini menyerang, antaranya seperti sektor pelancongan dan juga sektor perniagaan kecil-kecilan contohnya makanan. Walaupun ada yang masih boleh beroperasi, tetapi terhad dengan kekangan PKP.

Statistik menunjukkan penularan ini berjaya diratakan dan bilangan kes positif COVID-19 secara harian yang konsisten iaitu pada kadar dua angka dalam tempoh 14 hari berturut-turut sejak 17 April yang lalu. Ia menyaksikan Malaysia kini memberikan sedikit kelonggaran dalam peraturan sekatan pergerakan yang kini dilanjutkan sehingga 12 Mei ini.

Ketua Pengarah Kesihatan iaitu Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, setakat semalam, penularan COVID-19 di negara ini telah menjangkiti 6,002 orang dan meragut sebanyak 102 nyawa.

Namun, kes yang telah pulih dan dibenarkan discaj kini meningkat sebanyak 4,171 kes atau 69.5 peratus daripada jumlah keseluruhan kes. 

Untuk baca artikel lain berkenaan barisan hadapan, anda boleh klik pada pautan di bawah:

Sumber:

Artikel Lain Untuk Di Baca