Gara-Gara Menyahut Cabaran Kawan, Bayi Ini Maut Selepas Datuknya Beri Minum Alkohol

Tragedi yang menimpa sebuah keluarga baru-baru ini di Beijing China apabila seorang bayi yang baru lahir meninggal dunia selepas datuknya memberi minum alkohol pada sambutan bulan pertama kelahirannya.

Sambutan itu diadakan secara tradisi untuk memberkati anak dan meraikan ketibaan ahli keluarga baru.

Menurut laporan Asia One, datuk bayi itu mendukung cucunya untuk dibawa berjumpa dengan tetamu-tetamu yang hadir.

“Kamu tidak boleh minum (alkohol) sebelum cucunya minum,” gurau salah seorang tetamu tidak disebutkan identitinya.

Termakan dengan gurauan dan demi menyahut cabaran itu, dia mengambil segelas alkohol lantas memberi cucunya minum sebelum perbuatan itu disedari oleh ibu mangsa.

Apabila ibu kanak-kanak itu tahu apa yang telah berlaku, dia marah. Dia meraih bayi itu kembali ke dalam lengannya dan bawanya segera ke hospital.

Bayi malang itu kemudiannya dilaporkan tidak bernafas selama setengah jam sebelum dibawa ke hospital dan disahkan meninggal dunia semasa dirawat.

Doktor mendapati bahawa punca kematian kanak-kanak itu adalah disebabkan oleh keracunan alkohol.

“Bayi tidak boleh minum alkohol, bagaimana anda boleh bergurau tentang nyawa anak?” Mereka bertanya datuknya.

Ibu mangsa yang sakit hati tidak dapat percaya apa yang telah terjadi, dan dia menampar muka mertuanya beberapa kali.

Rupa-rupanya, wanita berkenaan telah dilayan buruk oleh mertuanya sebelum ini kerana dia tidak dapat hamil walaupun selepas 3 tahun berkahwin.

Hubungan mereka berdua jadi lebih baik hanya selepas kelahiran bayi lelaki itu.

Menurut laporan oleh Taylor Taylor McCormick daripada Jabatan Perubatan Kecemasan, University of Southern California Medical Center, bayi mempunyai kadar metabolisme alkohol lebih cepat daripada orang dewasa.

Alkohol memberi kesan kepada sistem saraf pusat. Badan kanak-kanak menyerap alkohol dengan cepat dan ini boleh berlaku dalam masa kurang dari 30 minit.

Gejala keracunan alkohol dalam bayi boleh merangkumi kesukaran bernafas dan kejang. Sesetengah kajian juga mendapati risiko gula darah rendah.

Kesan jangka panjang pada bayi tidak jelas. Bagaimanapun, kesukaran bernafas dapat merosakkan otak oksigen bayi, mungkin menyebabkan kerosakan otak.

Sumber:

Artikel Lain Untuk Di Baca