#DioramaAhad: Isu Hak Cipta Lagu Sumpah, Kejujuran Atau Royalti Yang Dayana Amerda Mahukan?

“Andai rembulan tidak lagi mampu bercahaya, terangilah gelapku walau dalam gelita.” Demikianlah antara bait lagu Sumpah nyanyian Naim Daniel yang baru-baru ini dinobatkan sebagai juara Anugerah Juara Lagu yang ke-34 (AJL34). Tidak dinafikan, lagu ciptaan Naim Daniel bersama Omar K itu memang layak untuk bergelar juara AJL34 memandangkan liriknya yang cukup mendalam dan ditambah lagi dengan nyanyian mantap oleh tuan empunya lagu.

Dalam pada rata-rata sedang menumpang gembira atas kemenangan Naim, timbul pula isu hak cipta lagu Sumpah apabila bekas teman wanita penyanyi berusia 22 tahun itu iaitu Dayana Amerda tampil mengeluarkan satu dakwaan yang menggemparkan industri tanah air.

Sumber: Berita Harian

Dayana Amerda atau nama sebenarnya, Siti Amirah Dayana Mohd Amerullah dalam satu sidang media menegaskan bahawa lagu Sumpah adalah ciptaannya bersama Naim. Mendakwa dirinya hanya mahukan kejujuran, isteri kepada Hadi Mazlan itu memberi masa selama seminggu untuk Naim tampil membuat pengakuan secara terbuka berhubung isu penciptaan lagu tersebut.

Sebelum penulis menyuarakan pendapat sendiri berkenaan isu ini, berikut dikongsikan terlebih dahulu kronologi dari awal lagu Sumpah dilancarkan sehinggalah ada pihak yang membuat pengakuan ia dicipta bersama:

19 April 2019 – Lagu Sumpah yang merupakan single ketiga Naim selepas Sekali Lagi dan Sempurna diterbitkan dan berjaya menduduki carta pertama aplikasi penstriman iTunes dalam masa 12 jam ia dilancarkan. 

Pada jam 8 malam hari yang sama, video muzik Sumpah juga telah dimuat naik di laman YouTube untuk tontonan umum. 

22 April 2019 – Naim berkongsi rasa gembira beliau di laman sosial Instagram apabila video muzik Sumpah menjadi trending nombor satu di YouTube di mana ketika itu, ia mencatat lebih 500,000 tontonan.

24 April 2019 – Benar-benar di luar jangkaan Naim sendiri, video muzik Sumpah berjaya mencapai satu juta tontonan dalam masa kurang dari satu minggu ia diterbitkan.

7 Mei 2019 – Naim yang dulunya merupakan penuntut Universiti Teknologi MARA (UiTM) berjaya mencuri perhatian ramai menerusi persembahannya di rancangan MeleTOP yang disifatkan peminat persis versi asal lagu tersebut.

17 Mei 2019 – Lagu yang menjadi ‘sumpahan’ buat orang ramai ini berjaya menduduki tempat pertama dalam carta Super 40 Era mengalahkan Semua Sudah nyanyian Elizabeth Tan dan juga Drama nyanyian Drama Band.

18 Mei 2019 – Hanya selepas tiga minggu dalam carta Recording Industry Malaysia (RIM), Sumpah berjaya mengorak langkah ke tangga kedua dengan 136,709 jumlah penstriman dalam masa seminggu.

26 Mei 2019 – Video muzik Sumpah berjaya meraih lebih enam juta tontonan dalam masa sebulan selepas ia diterbitkan.

12 Jun 2019 – Di saat semua sedang berada dalam mood Aidilfitri, Sumpah menjadi satu-satunya bukan lagu raya dalam carta RIM.

22 Jun 2019 – Betul-betul menjadi fenomena, video muzik Sumpah berjaya mencatat lebih 10 juta tontonan dalam masa dua bulan ia diterbitkan.

3 Julai 2019 – Dalam satu temu bual bersama DJ Nazz, Naim tampil bercerita mengenai kisah yang tersirat di sebalik lagu Sumpah. Menyifatkan Sumpah sebagai satu lagu yang cukup peribadi buat dirinya, ia sebenarnya berkisar tentang hubungan Naim bersama bekas teman wanita yang menemui titik noktah di tengah jalan. 

Ditanya mengapa mereka mengambil keputusan untuk berpisah sedangkan masing-masing saling menyayangi, Naim mengatakan keputusan yang diambil itu berkait rapat dengan keluarga.

“Saya percaya dia seorang yang baik dan saya hormat dia. Saya cuma harapkan kebahagian untuk dia,” ucap Naim sewaktu bercerita tentang gadis misteri itu.

12 Julai 2019 – Desas desus mengenai gadis misteri dalam lagu Sumpah akhirnya terungkai apabila juara Idola Kecil, Dayana Amerda tampil membuat pengakuan di laman Instagram bahawa gadis yang dimaksudkan itu merupakan dirinya.

Dalam hantaran yang sama, Dayana turut mendakwa bahawa lagu Sumpah sebenarnya adalah ciptaan mereka berdua. Tegas Dayana, Naim sepatutnya tahu bahawa dia tidak boleh mengeluarkan lagu yang ditulis bersama orang lain sesuka hati dan menyatakan lagu itu adalah hasil ciptaannya sendiri.

13 Julai 2019 – Naim menerusi satu kenyataan memberitahu bahawa pertikaian lagu Sumpah sudah pun selesai. Menurut Naim, dia sudah memberi penjelasan kepada pihak yang sepatutnya dan tidak mahu masalah itu terus heboh.

Pada masa yang sama, ibu kepada Dayana iaitu Aida memuat naik satu hantaran menerusi IG Stories di mana dia menganggap isu tersebut sudah selesai selepas Naim menelefon dirinya untuk memohon maaf.

9 Februari 2020 – Menepati ramalan orang ramai, lagu Sumpah dinobatkan sebagi juara AJL34.

Sumber: MalaysiaGazette

19 Februari 2020 – Selepas 10 hari Naim Daniel bergelar juara AJL34, Dayana sekali lagi tampil menuntut supaya Naim bersikap jujur mengenai hak penciptaan bersama lagu Sumpah.

20 Februari 2020 – Syarikat rakaman, World Peace Entertaiment (WPE) menerusi satu kenyataan menegaskan lagu Sumpah kekal milik penyanyi Naim Daniel dan Omar K sebagai penggubah lagu.

Jadi, begitulah serba sedikit kronologi yang penulis dapat kongsikan berkenaan isu yang timbul daripada lagu Sumpah ini. Pada pendapat penulis, Dayana akan sentiasa mempunyai hak untuk mempertahankan dirinya sekiranya dia benar-benar terlibat sama sewaktu mencipta lagu tersebut. Tapi persoalannya, mengapa isu ini timbul semula selepas Naim dinobatkan sebagai juara AJL34 sedangkan sebelum ini, ibunya sendiri yang menganggap ia sudah selesai. 

“Saya minta Naim mengaku lagu Sumpah adalah hak cipta kami pada 2015. Saya tak nak duit, apa yang saya mahukan hanya kejujuran Naim.” Demikianlah kata-kata Dayana dalam satu sidang media baru-baru ini. Jika benar Dayana hanya mahukan kejujuran, mengapa perlu tunggu Naim memenangi AJL34 terlebih dahulu? 

Menurut Dayana, sekiranya Naim mendaftarkan namanya, secara tidak langsung dia akan mendapat royalti. Dia bagaimanapun menegaskan soal royalti adalah nombor dua. Pada pendapat penulis, meskipun hanya kejujuran yang diminta daripada pihak Dayana, namun pengakhirannya tetap menjurus kepada royalti atau dalam erti kata lain, duit. Apa yang Dayana mahukan sebenarnya? 

Banyak bait-bait daripada draf pertama lagu Sumpah diubah sepertimana yang dikongsikan oleh Omar K menerusi laman Instagram. Malah, judul lagu tersebut juga turut ditukar di mana pada awalnya, ia disebut sebagai Janji.

Apa-apa pun, semoga isu ini selesai dengan secepat mungkin. Tidak lupa juga, tahniah diucapkan buat Naim Daniel atas kemenangan di AJL34. Semoga nama dan bakat Naim terus menghiasi industri hiburan tanah air.

*Ini hanyalah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili team Lejen Digital.

Untuk baca artikel lain berkenaan isu hak cipta lagu Sumpah, anda boleh klik pada pautan di bawah:

Untuk baca artikel lain dalam segmen Diorama Ahad, anda boleh klik pada pautan di bawah:

Artikel Lain Untuk Di Baca