Dilaporkan Mati 31 Tahun Lalu, Wanita Ini Ditemui Masih Hidup

Seorang wanita dari Pennsylvania, Amerika Syarikat yang dilaporkan hilang lebih 30 tahun lalu dan pihak berkuasa juga telah mengisytiharkan kematiannya secara sah telah ditemui hidup di rumah jagaan di Puerto Rico.

Menerusi risalah orang hilang yang disiarkan oleh Pusat Tindak Balas Kecemasan Pennysylvania, Patricia Kopta dikatakan kali terakhir dilihat adalah di Pittsburgh pada musim panas 1992

Post-Gazette

Patricia Kopta tinggalkan seorang suami dan adik beradik beradik untuk bersiar-siar seketika di utara Puerto Rico sebelum dibawa ke rumah jagaan dewasa pada tahun 1999.

Pihak Interpol dan pekerja sosial itu menyatakan Patricia ditemui berkeliaran di jalanan selama bertahun-tahun.

Namun begitu, Patricia enggan menceritakan kehidupan peribadi atau mendedahkan asal usulnya.

Sumber: NY Post

Timbalan Ketua Perbandaran Ross, Brian Kohlhepp memberitahu kehilangan Patricia tidak terlalu mencurigakan kerana dia mempunyai sejarah kesihatan mental.

Suaminya, Bob Kopta melaporkan kehilangan isterinya beberapa bulan kemudian dan sangat mustahil Patricia tidak ditemui dalam tempoh yang singkat.

Dalam pada itu, pihak polis memaklumkan telah menemui Patricia selepas seorang ejen dari Pertubuhan Polis Jenayah Antarabangsa (Interpol) dan seorang pekerja sosial dari Puerto Rico menghubungi mereka tahun lepas mengatakan kemungkinan Patricia tinggal di sebuah pusat penjagaan tersebut.

Sumber: CBS

Akhirnya pihak polis mengesahkan identiti Patricia melalui proses kenal pasti selama sembilan bulan dengan membandingkan sampel DNA yang diberikan oleh kakaknya, Gloria Smith dan anak saudaranya.

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, anda boleh klik pada pautan di bawah:

Sumber:

Artikel Lain Untuk Di Baca