COVID-19: 2 Pekerja Positif Wabak, Pasar Di Beijing Diarah Tutup Serta Merta

Pihak berkuasa Beijing, China menutup pasar borong pertanian utama setelah peningkatan jangkitan COVID-19 yang ditularkan di bandar ini sejak dua hari lalu.

Pasar borong Xinfadi ditutup pada pukul tiga waktu tempatan pada hari Sabtu (13/6/2020), setelah dua lelaki yang bekerja di pusat penyelidikan daging dan baru-baru ini mengunjungi pasar tersebut, dilaporkan dijangkiti COVID-19.

Tidak ada maklumat yang menjelaskan bagaimana kedua-dua lelaki itu dijangkiti wabak tersebut.

Ketika ini, China mula bimbang dengan kemungkinan akan berlaku gelombang kedua COVID-19 ketika banyak negara lain mula menunjukkan penurunan kes.

Pihak berkuasa Beijing sebelumnya menghentikan perdagangan daging lembu dan kambing di Pasar Xinfadi, selain menutup pasar borong lain di sekitar bandar.

Bimbang dengan risiko penyebaran virus itu, sebuah pasar raya besar di Beijing mengeluarkan salmon dari raknya semalam setelah virus yang menyebabkan COVID-19 ditemui di papan pemotong yang digunakan untuk mengimport ikan salmon di pasar.

Menurut pihak berkuasa Beijing, lebih daripada 10,000 orang di pasar tersebut dilaporkan akan menjalani ujian COVID-19. Kerajaan juga mengatakan telah membatalkan rancangan untuk membuka semula sekolah pada hari Isnin bagi pelajar kelas satu hingga tiga kerana kes baru tersebut.

Pihak berkuasa kesihatan mengunjungi kediaman seorang wartawan Reuters di Daerah Dongcheng, Beijing pada hari Sabtu untuk bertanya adakah dia telah mengunjungi Pasar Xinfadi, yang berjarak 15 kilometer.

Mereka mengatakan bahawa lawatan itu adalah sebahagian daripada rondaan yang dilakukan oleh Dongcheng. China melaporkan 11 kes baru COVID-19 dan tujuh kes tanpa gejala pada hari Jumaat (12/06/2020), kata pihak berkuasa kesihatan nasional pada hari Sabtu.

Selain itu, enam kes yang disebarkan secara tempatan disahkan di Beijing. Menurut Suruhanjaya Kesihatan Nasional (NHC) dalam satu kenyataan bahawa lima daripada pesakit baru Covid-19 adalah kes import yang melibatkan pelancong dari luar negara.

Enam kes penghantaran tempatan berlaku di Beijing. NHC melaporkan tujuh kes yang disahkan dan satu kes orang tanpa gejala (OTG) sehari sebelumnya.

Setakat ini, jumlah kes COVID-19 di daratan China telah mencapai 83,075 sementara jumlah kematian tidak berubah, 4,634 orang. China tidak mencatat pesakit OTG, yang dijangkiti virus tetapi tidak menunjukkan gejala, seperti kes yang disahkan.

Untuk baca lebih banyak artikel berkenaan penularan wabak COVID-19, anda boleh klik pada pautan di bawah:

Sumber:

Artikel Lain Untuk Di Baca