CERTOT: Pentas Kejutan

Penulis: Pak Badrul

“Mak, bapak! Jenab ada berita gembira ni!” jerit Jenab dari luar pintu pagar rumah.

“Opocot bapak kau buncit!” latah Mak Kiah yang sedang asyik menyiram pokok bunganya. Terkejut dek sergahan anak daranya itu, dia tersengaja menyiram suaminya yang sedang leka bermain game Mobile Legend di telefon pintar.

“Kau dah kenapa ni, Jenab!? Tengok ni basah lencun dah bapak kau!” suaminya tidak ambil peduli dan terus khusyuk bermain game.

“Result SPM hari tu dah keluar. Cemerlang lagi. Minggu depan ada penyampaian sijil kat sekolah. Ada special surprise nanti.” Jenab memberitahu.

“Wah, siap ada surprise. Tak sabar nak tunggu. Tahniah ye, Jenab.” balas Mak Kiah. Suaminya masih leka bermain game.

**********

“Zainab binti Amran.” Pengerusi majlis mengumumkan nama anaknya. Yang terakhir sekali. Mak Kiah excited. Kamera kompak dikeluarkan dari beg tangannya. Teruja menanti apakah surprise yang dijanjikan oleh anaknya.

Zainab berjalan megah ke pentas menerima sijil daripada pengetua sekolah. Bangga sungguh Mak Kiah. Suaminya masih tekun bermain Mobile Legend, langsung tidak mempedulikan anaknya Jenab. Tak guna punya suami.

“Saya nak buat satu pengumuman istimewa,” ucap pengetua sekolah. “Saya nak melamar Zainab sebagai isteri keempat saya yang sah. Boleh ke Mak Kiah?”

Mak Kiah memandang anaknya yang tergedik-gedik di atas pentas dan seketika kemudian dia jatuh pengsan. Suaminya masih tenang bermain Mobile Legend.

Artikel Lain Untuk Di Baca