Cara Mudah Untuk Hilangkan Calar Di Kereta Tanpa Pergi Bengkel

Mungkin masih ada lagi diantara kita yang sering pergi ke bengkel untuk menukar cat baru kalau ada calar-calar di kereta kan?

Jadi, hari ini saya ada masa sikit untuk kongsikan cara untuk hilangkan calar kereta anda sampai kilat bersinar sehingga boleh cermin muka sesiapa yang melihatnya, hanya dalam masa 10 minit!

Pertama sekali, anda perlu ada tiga benda ni;

  1. Air,
  2. Kain microfiber,
  3. Krim hilang calar (untuk krim hilang calar, saya guna produk dari Regis Ultimate) fungsinya untuk menghilangkan semua kesan calar yang ada di kereta.

Apa yang menariknya bila guna krim hilang calar ini ialah anda tak perlu guna mesin pun untuk kilatkan kereta, hanya perlu lap sahaja. Boleh lihat video di sini.

Sebelum guna saya cadangkan anda basuh dahulu kereta sehingga bersih, buang segala habuk debu dan jangan tinggal satu kesan pun, keringkan kereta kemudian baru gunakan krim hilang calar itu.

Cara menggunakannya:

  1. Tuang sikit krim atas kain microfiber yang kering.
  2. Lap di tempat yang calar sampai hilang untuk kesan yang lebih cantik.
  3. Ulang 2-3 kali. Senang sahaja, perempuan pun boleh buat sendiri.

Kelebihan yang terdapat pada Regis Ultimate Scratch:

1. Bukan alkali atau acid based jadi ia tak menghakis warna cat asal dan alloy tidak akan kusam

2. Lebih jimat berbanding pergi hantar bengkel sebab mudah boleh buat dekat rumah sahaja.

Selain calar kereta, ada banyak lagi tempat yang boleh digunakan untuk krim ini. Untuk kilatkan warna pudar dan lampu kusam pun boleh sebenarnya.

Memandangkan ramai yang tanya “boleh tak guna krim hilang calar ini untuk calar kucing, adakah cat asal akan terhakis? ya, boleh dan jangan risau ia tidak akan terhakis kerana selamat digunakan di semua tempat malah ia boleh tingkatkan lagi warna kereta yang kusam. Boleh lihat video di sini.

Kredit – SHassanie.

Photo by Marcus P. on Unsplash

Artikel Lain Untuk Di Baca