Batu Purba Jepun Berumur 1,000 Tahun Terbelah Dua, Cetus Panik Buat Penduduk Di Situ

Sebuah batu purba Jepun yang dipercayai dihuni oleh makhluk ghaib ditemui retak dan terbelah dua sehingga menyebabkan orang-orang yang mempercayainya menjadi panik.

Menurut media tempatan Jepun, batu yang dipanggil sebagai ‘Killing Stone’ itu telah terbelah dua selepas kononnya mengunci roh jahat selama hampir 1,000 tahun.

Berdasarkan mitologi Sessho-seki, ia dikatakan mengandungi mayat wanita cantik yang telah berubah menjadi musang berekor sembilan, Tamamo-no-Mae.

Roh musang itu kemudiannya dipindahkan ke dalam batu. Dipercayai bahawa batu itu telah dimusnahkan bertahun-tahun yang lalu dan roh itu telah dihalau oleh seorang sami Buddha yang kemudiannya menaburkan kepingan batu itu ke seluruh Jepun.

Legenda mengatakan bahawa batu itu akan membawa maut kepada sesiapa sahaja yang bersentuh dengannya.

Sejak itu, batu ini telah menjadi tumpuan pelancong sehingga menarik pengunjung ke pergunungan Tochigi berhampiran Tokyo.

Bagaimanapun, sejak batu itu terbelah kepada dua bahagian, orang ramai mula takut untuk melawat ke kawasan terbabit.

Ditambah pula dengan spekulasi penduduk tempatan sekitar itu menyatakan bahawa roh jahat mungkin telah dibangkitkan untuk menurunkan malapetaka.

Pengunjung yang melihat batu terbelah itu berkongsi kisah detik-detik panik di media sosial.

“Saya datang bersendirian ke Sesshoseki, di mana terdapat peninggalan legenda musang berekor sembilan. Batu besar itu sepatutnya di tengah-tengahnya dililit dengan tali, tetapi telah terbelah dua dan tali itu juga tertanggal.”

“Jika dalam manga (komik Jepun), ini petunjuk bahawa pendinding itu dipecahkan dan ia dirasuk oleh musang berekor sembilan. Saya rasa seperti saya telah melihat sesuatu yang tidak sepatutnya dilihat,” terjemahan hantaran Twitter dalam bahasa Jepun.

Menurut laporan tempatan, batu itu mungkin terbelah dua selepas air hujan masuk ke dalam celah-celahnya yang menyebabkannya pecah serta keretakan itu sudah muncul beberapa tahun lalu.

Pegawai kerajaan tempatan dan negara akan memutuskan apa yang akan berlaku kepada batu itu dan salah seorang pegawai menegaskan bahawa dia ingin ia dikembalikan kepada bentuk asalnya.

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, anda boleh klik pada pautan di bawah:

Sumber:

Artikel Lain Untuk Di Baca