Al-Sultan Abdullah Dimasyhur Sebagai Canselor UiTM

Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dimasyhurkan sebagai Canselor Universiti Teknologi MARA (UiTM) hari ini.

Istiadat Pemasyhuran Canselor UiTM berlangsung di Dewan Agung Tuanku Canselor yang terletak di kampus induk UiTM di Shah Alam. Watikah pemasyhuran dipersembahkan kepada Sultan Abdullah oleh Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik.

Pemasyhuran Al-Sultan Abdullah adalah mengikut Seksyen 19A (2) Akta UiTM 1976 yang memperuntukkan bahawa Canselor ialah Yang di-Pertuan Agong. Berdasarkan kepada peruntukan Seksyen 19A (1) Akta berkenaan, Seri Paduka hendaklah mempengerusikan konvokesyen universiti itu.

Al-Sultan Abdullah bertitah, pengajian yang mengkaji pemikiran, kepintaran dan budaya kepelbagaian bangsa perlu disediakan oleh UiTM sebagai bekalan untuk memartabatkan bangsa tanpa merubah identiti dan matlamat asal penubuhan universiti ini.

Titah baginda, ini bagi menentukan bangsa Melayu dan Bumiputera terus berdaya saing di pentas global.

“Di zaman keagungan Islam, Khalifah Umar Al-Khattab telah menyarankan ilmu pengetahuan yang berguna kepada anak-anak ialah berupa ilmu pengetahuan bagi zaman akan datang.”

“Melalui pendidikan ini, ia boleh merubah jiwa dan stigma Bumiputera dengan membina keyakinan diri bahawa bangsa Melayu dan Bumiputera mampu bersaing di persada dunia,” titah baginda.

Al-Sultan Abdullah juga percaya sekiranya sesuatu bangsa itu ingin mengatasi cabaran yang mendatang, mereka perlu memiliki ilmu pengetahuan dan pegangan spiritual serta sahsiah yang unggul.

Justeru, baginda menitahkan tanggungjawab untuk menyemak nilai integriti dalam usaha melahirkan graduan yang berkualiti tinggi perlu dipikul oleh UiTM.

“Nilai integriti ini mesti juga tersemat dalam tunjang kepimpinan sesebuah organisasi kerana kepimpinan yang beretika dan berwibawa akan menjamin kecemerlangan organisasi.”

“Saya menyeru kepada sekalian warga untuk sama-sama membudayakan amalan integriti dalam semua aspek kehidupan agar menjadi insan yang bermoral, beretika dan terpuji,” titahnya.

Pada masa yang sama, Al-Sultan Abdullah menyeru supaya tingkah laku dan pertuturan yang boleh menyebabkan berlakunya perpecahan dan perbalahan, serta fitnah dan hasad dengki dielakkan oleh rakyat negara ini.

“Semua ini akan hanya mengundang kemusnahan kepada tamadun bangsa dan kemajuan negara yang telah sekian lama terbina,” tegas baginda.

Artikel Lain Untuk Di Baca