7 Style Orang Jepun Uruskan Syarikat

Kebanyakan orang Malaysia tidak ketahui cara orang Jepun menguruskan syarikat mereka kerana orang Malaysia sudah biasa dan selesa dengan cara yang mereka gunakan. Sememangnya, ia tidak mudah untuk diubah. Tetapi sedikit sebanyak dapat mengetahui cara atau ‘style’ orang Jepun, ia sudah pasti dapat memberi idea untuk menguruskan syarikat dengan lebih baik.

Berikut 7 style orang Jepun menguruskan syarikat

1. Guna konsep ‘consensus’ bagi membuat keputusan

Apabila ingin membuat sesuatu keputusan, ia perlu dibincangkan dahulu secara keseluruhan dalam organisasi syarikat sehingga ada persetujuan dari semua pihak, kemudian barulah keputusan akan dibuat.

2. Buat sebarang keputusan dengan merujuk kepada soalan yang telah di kaji

Dalam perbincangan untuk membuat keputusan, ia harus dimulakan dengan mengkaji soalan-soalan yang perlu ada; adakah ia soalan yang betul, dan mengapa ia soalan yang betul, kemudian barulah mencari jawapan kepada soalan tersebut. Sesebuah organisasi di Jepun sangat mementingkan kualiti bagi mendapatkan keputusan yang terbaik dengan membuat kajian.

3. Menyerahkan soalan (yang betul) untuk dijawab oleh ‘orang yang betul’

Perkara ini sangat penting dalam organisasi di Jepun, mereka akan mencari siapa orang yang paling pakar dan sesuai untuk menjawab soalan yang telah dikaji. Kebiasaan orang tersebut adalah seorang yang berjawatan tinggi. Namun begitu, jawapan yang bakal diberikan bukanlah suatu jawapan yang mengejutkan, kerana orang dalam organisasi tersebut sudah dapat jangkaan jawapan yang diterima. Mereka tidak perlu kerap untuk mengadakan mesyuarat.

4. Ambil masa yang lama dalam membuat keputusan

Di Jepun, mereka tidak perlu mengambil masa yang lama untuk menarik individu atau sesebuah organisasi, semata-mata untuk menyakinkan mereka supaya join syarikat mereka.

5. Bertindak dengan lebih cepat dari proses membuat keputusan

Kebiasaan orang Jepun apabila mereka sudah menandatangani perjanjian untuk bekerjasama. Mereka ingin mempercepatkan tarikh untuk bekerjasama kerana mereka tidak suka membuang masa. Perjanjian itu haruslah mengambil masa 3 tahun.

6. Mengambil kira semua cara yang ada

Dalam organisasi di Jepun, mereka amat berusaha keras untuk memahami sebarang masalah yang dihadapi, kemudian mereka akan fikirkan bagaimana untuk mencipta hasil akhir yang terbaik dalam syarikat. Mereka akan melihat dari sudut sikap yang betul dari orang yang betul.

7. Fokus kepada keputusan

Di Jepun, mereka akan memfokuskan kepada masa kerana bagi mereka masa adalah segala-galanya. Sebagai contoh, jika sesebuah organisasi mengambil masa yang lama untuk membina semula negara akibat tsunami di Fukushima, sudah tentu ia akan memberi kesan kepada negara dalam memikirkan masalah lain yang belum selesai, jika tidak bertindak dengan cepat. Contoh lain, apabila syarikat Jepun membuat keputusan untuk join venture, semua dalam kalangan mereka bersetuju dan tiada sebarang pertikaian berlaku kerana mereka telah merancang dari awal dan mengapa ia perlu dilakukan dengan menggunakan konsep Consensus.

Semoga para pembaca dapat memanfaatkan segala ilmu yang diberikan. Jangan lupa ikuti Lejen Press di Channel Telegram. Segala informasi menarik menanti menanti anda.

Sumber: Majalah Niaga

Artikel Lain Untuk Di Baca