6 Bilion Penonton, Despacito Pecah Rekod YouTube

YouTube merupakan destinasi utama ramai pengguna apabila ingin menonton atau mencari sebarang video. Kini, takhta video paling popular pada platform berkenaan dipegang oleh klip video lagu Despacito, di mana ia telah melangkaui 6 bilion tontonan sekaligus memecah rekod YouTube.

Klip video lagu ini pertama kali dikeluarkan di YouTube pada Januari 2017, jadi ia hanya mengambil masa kira-kira dua tahun untuk mencapai kejayaan yang luar biasa ini.

Versi asal lagu Despacito merupakan lagu penuh berbahasa Sepanyol namun kolaborasi bersama penyanyi pop popular, Justin Bieber meledakkan lagi populariti lagu ini di persada antarabangsa. Khabarnya, Justin Bieber sendiri yang menghubungi Luis Fonsi dan bersetuju untuk bekerjasama, menggilap dan merekod lagu tersebut sejak pertama kali mendengarnya di radio.

Despacito sebelum ini telah memecah rekod untuk lagu yang paling banyak disiarkan pada tahun 2017. Pada April 2018 pula, klip video lagu tersebut telah meraih 5 bilion tontonan di YouTube. Ini bermaksud, ia telah berjaya memperoleh 1 bilion tontonan dalam masa kurang dari satu tahun.

Artikel Lain Untuk Di Baca