5 Jenis Haiwan Yang Hidup Lagi Lama Daripada Manusia

Jangka hidup manusia hanya sekitar 70 tahun dan ke atas mengikut beberapa negara. Namun, dalam kehidupan haiwan, walaupun kekurangan rawatan dan keadaan hidup di hutan belantara. Haiwan sebenarnya boleh hidup lagi lama daripada manusia.

1.  Immortal Jellyfish

Jellyfish atau obor-obor jenis Turritopsisdohrnii adalah antara spesis yang istimewa. Ia dijumpai oleh scientists pada tahun 1883. Namun, ia mengambil masa lebih daripada seabad untuk memahami tentang jangka hayat obor-obor tersebut yang mampu bertahan hidup lama.

2. Kura-Kura Gergasi

Kura-kura Aldabra dapat dijumpai di Madagascar dan boleh hidup melebihi 100 tahun. Kura-kura ini dipercayai dapat bertahan hidup hingga 250 tahun paling lama.

3.  Tuatara

Reptilia ini telah dijumpai di New Zealand dan dikatakan dapat hidup lebih seabad mengikut habiat mereka. Mereka adalah haiwan yang membesar dengan perlahan dan tak matang sehingga 13-20 tahun.

4.  Bowhead Whale

Ikan paus terbesar selepas ikan paus berwarna biru. Ikan paus ini dianggarkan dapat bertahan hidup sehingga 200 tahun. Ia dianggarkan sebagai yang pertama terlama jangka hayat hidupnya.

5. Koi

Ikan koi ini antara jenis ikan yang terkenal kerana kecantikannya. Jika mengikut perbandingan genetik, mereka boleh bertahan hidup sehingga melebihi 100 tahun.

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, anda boleh klik pada pautan di bawah:

Sumber:

Artikel Lain Untuk Di Baca