3 Peralatan Perang Yang Tidak Diketahui Cara Pembuatannya

Tamadun manusia berkembang melalui revolusi teknologi, persenjataan, dan juga peperangan.

Hal ini terjadi melalui aktiviti pembuatan senjata yang telah meningkatkan peluang untuk menang ketika peperangan. Ketika zaman dahulu, senjata itu diperbuat kurang kekuatannya berbanding ketika kewujudan senjata dan peluru buatan besi yang wujud ketika zaman teknologi mulai berkembang.

Selain itu, senjata yang diperbuat daripada besi sememangnya jauh lebih kuat daripada senjata yang diperbuat daripada bahan gangsa. Tambahan pula, dengan wujudnya senjata buatan besi, penggunaan senjata busur dan anak panah menjadi semakin berkurangan.

Apabila wujudnya kereta kebal, ia semakin meluas digunakan dan dianggap lebih baik berbanding dengan pasukan berkuda. Setiap hasil ciptaan melalui teknologi baharu terbukti menjadi senjata yang lebih ampuh bagi digunakan di medan perang.

Hal ini juga mampu menjadi lonjakan yang hebat dalam revolusi penciptaan senjata.

  1. Valerian Steel

Ia dipanggil Damacus steel kerana tidak mudah rosak yang mana senjata ini menjadi kegunaan yang rasmi ketika zaman kegemilangannya. Senjata ini juga diperbuat daripada bahan aloi yang tidak mudah rosak malah ia juga bersifat sangat fleksibel.

2. Unquenchable Greek Wildfire

Senjata ini wujud ketika zaman lagenda tamadun Yunani yang mana ia digunakan sama seperti di dalam filem Game of Thrones. Senjata yang menggunakan unsur api ini diperbuat daripada kulit yang direndam cuka lalu dicampur dengan pasir dan juga urine.

3. Pedang Ulfberht Yang Berunsur Magik

Pedang ini sangat berkualiti tinggi dan sangat diangkat oleh pengguna ketika di zaman Viking. Pedang ini juga hanya dikhaskan untuk golongan elit dalam kalangan pahlawan Viking sahaja.

Untuk baca artikel-artikel berkaitan, anda boleh klik pada pautan di bawah:

Sumber:

Artikel Lain Untuk Di Baca